latinica  ћирилица
16/12/2016 |  11:57 ⇒ 11:57 | Аутор: РТРС

Бобица која убија 70 одсто ћелија рака (ВИДЕО)

У открићу које би могло да има огроман значај за медицину научници су открили моћног природног непријатеља рака.
Плод руменог дрвета- Hylandia Dockrillii - Фото: илустрација
Плод руменог дрвета- Hylandia DockrilliiФото: илустрација

Ријеч је о преломном открићу, тврде научници који су у студији показали да бобице Руменог дрвета (Hylandia Dockrillii) из прашуме аустралијског Квинсланда убијају ћелије рака веома брзо и с минималним нуспојавама, пише Diply.

Док научне лабораторије широм свијета већ деценијама неуморно тестирају потенцијалне нове лијекове за рак и његове бројне облике, екипа предвођена др Гленом Бојлом сматра како је дошла до шокантног открића које би могло да спасе на милионе живота.

Научници из Института за медицинска истраживања Бергхофер успјешно су изоловали састојак из бобице који убија рак и доказали да има снажно дејство на туморе главе, врата, дојке, цријева, простате, као и на меланом.

Шумска бобица из прашуме специфична за аустралијску дивљину садржи хемијски спој назван ЕБЦ-46, који је тестиран на бројним животињама с разним типовима тумора. За сада су његови ефекти потврђени на преко 300 мачака, паса и коња, као и тасманијских ђавола. Састојак се налази у сјеменки, а врло је компликован процес естракције и прочишћавања самог споја. Ипак, потврђено је како је након лијечења с њим око 75 одсто тумора нестало и нису се вратили.

- Вјерујемо како ће ЕБЦ-46 сигурно дјеловати и на људима, јер покреће ћелијску реакцију у којој се прекида снабдијевање тумора крвљу - рекао је вођа истраживања др Бојл. Није лако ни пронаћи ту бобицу у прашуми, а задатак проналажења и тестирања на људима на себе је преузела биотехнолошка компанија Екобиотикс.

Научници су објавили како су тестирања на људима у фази планирања па су као таква неминовна.

Извор: express.hr