latinica  ћирилица
08/12/2016 |  21:05 | Аутор: РТРС

Научници тестирају нову вакцину против ХИВ вируса

Нова вакцина против ХИВ вируса прошла је почетна испитивања на 33 пацијента, а сада ће бити тестирана на узорку од 600 особа које нису заражене овим вирусом како би се пронашли начини за превенцију, саопштено је из Универзитета у западном Онтарију.
Тестирање - Фото: илустрација
ТестирањеФото: илустрација

Резултати првог тестирања вакцине коју су назвали "САВ001" објављени су у магазину "Ретровиролоџи".

Ова вакцина садржи вирус, али модификован да би био безопасан за људско здравље и како би особа која добије вакцину развила антитијела и одбранила се од вируса, преноси РТ.

"Веома смо узбуђени због резултата прве фазе", изјавио је љекар Чил Јонг Канг, вођа пројекта на Универзитету у западном Онтарију.

"Остаје да утврдимо да ли имуна реакција коју покреће ова вакцина може спријечити да се вакцинисана особа зарази ХИВ вирусом. Пуни смо наде", каже Канг.

Ово је прва вакцина овог типа за коју је дозвољено тестирање на људима.

Нова испитивања, заказана за септембрар наредне године, када ће бити спроведено истраживање на 600 добровољаца из цијеле сјеверне Америке који нису заражени ХИВ вирусом.

"Уколико докажемо да је ова вакцина успјешна у превенцији ХИВ вируса, можемо зауставити епидемију сиде, а то ће бити огроман допринос човјечанству", истакао је Канг.

Ако се наредна испитивања покажу као успјешна, вакцина ће бити тестирана на 6000 добровољаца широм свијета.

Извор: СРНА