latinica  ћирилица
07/12/2016 |  16:00 | Аутор: РТРС

Само једна цигарета на дан скраћује живот

И пушење само једне цигарете на дан повећава опасност од преурањене смрти у односу на особу која никада не пуши, показује студија коју је објавио медицински часопис "JAMA Internal medicine".
Цигарете - Фото: РТРС
ЦигаретеФото: РТРС

Пушење само једне цигарете или чак мање сваки дан током живота повећава опасност од преурањене смрти за 64 одсто, односно за 87 одсто код особа које пуше од једне до десет цигарета на дан, наводи студија.

"Резултати те студије потврђују утемељеност упозоравања на штетност дувана и на чињеницу да нема безопасног нивоа пушења", каже Маки Иноуе-Чои, директор одјељења за епидемиологију рака у Америчком националном институту за рак (НЦИ).

Пушење је одговорно за пет милиона смрти сваке године у свијету, наводи научник у студији објављеној у понедјељак.

Код особа које одбаце цигарете смањује се опасност од преурањене смрти у односу на оне које настављају да пуше, кажу аутори студије. Прије свега је важно упозорење да што је особа млађа када одбаци цигарету, то је мањи ризик од преурањене смрти.

Код такозваних "пушача на мало" преурањена смрт најчешће је посљедица рака плућа. Смртна опасност од рака плућа заправо је девет пута већа код особа које редовно пуше цигарету на дан или мање у односу на особе које никада нису такнуле цигарету.

Код особа које пуше између једне и десет цигарета на дан, вјероватноћа да ће умријети од рака плућа је готово 12 пута већа него код непушача, наводи студија.

Опасности пушења добро су документоване од 1964. године, када је у Сједињеним Државама први пут био објављен извјештај који је упозорио на штетност пушења, али дејства мале количине цигарета, мање од десет на дан, досад нису била темељно проучавана.

За ову студију научниции су анализирали медицинске податке више од 290.000 бијелих одраслих особа између 59 и 82 године, од којих је 22.337 (7,7 одсто) пушило, 156.405 (54 одсто) њих су били бивши пушачи, а 111.473 (38,4 одсто) нису никада пушили дуван.

Међу пушачима, 159 је навело да пуши мање од цигарете на дан током живота, а готово 1500 је рекло да пуши од једне до десет цигарета на дан.

Будуће се студије морају усредсредити на млађе групе и на разлике међу расама и мањинама, наводе аутори.

Извор: Б92