latinica  ћирилица
06/12/2016 |  15:46 ⇒ 18:36 | Аутор: РТРС

Пале: Обиљежавање мјесеца борбе против зависности (ВИДЕО)

У оквиру мјесеца борбе против болести зависности који траје од 15. новембра до 15. децембра у Палама је у ОШ "Србија" одржана показна вјежба предствника МУП-а РС, а ученици су на свој начин кроз пјесму, игру и глуму указали на пошасти новог доба: коцку, алкохол, интернет и дрогу. Указано је да је неопходна боља сарадња републичких и локалних институција да би се младима указало на погубност ових порока.
МУП вјежба - Фото: РТРС
МУП вјежбаФото: РТРС

Најчешће болести зависности су зависност о дрогама, алкохолна зависност и никотинска зависност. Најрањивији и најугорженији су млади људи и зато је потребно кроз одговорајућу едукацију дјеловати првенетивно.

МУП РС поред репресивних мјера користи и нерепресивне, односно активно је укључен у пројекте превнеције.

- Циљ свега овога је да се сви адекватно укључе и да се организовано супроставимо овом проблему данашњице, каже замјеник директора полиције Радомир Домузин.

Српко Косорић начелник ЦЈБ Пале истиче да су данас сви угоржени и да зато МУП спроводи план превнеције која се огледа у томе што инспектори у школама едукују дјецу.

У пројекат превенције активно су укључене и локалне заједнице.

- Општина Пале учиниће све што може да се помогне у рјешавању овог проблема  а ту посебно наглашавам улогу породице, наглашава Бошко Југовић, начелник општине Пале.

Истраживања која су спроведена у РС у протеклом периоду показују да је пет одсто дјеце школског узраста користило неке од опојних средстава, 30% их је користило дуван и дуванске производе, а 70% је пробало или користило алкохол.

Све то може водити у зависност од опојних дрога које су најпогубније за здравље младих.