latinica  ћирилица
06/12/2016 |  11:16 ⇒ 13:59 | Аутор: РТРС

Рускиња у 90-ој путује свијетом

Руска умировљеница (89) Јелена Јерхова каже да за њу тек сада почиње прави живот. Недавно се вратила из Вијетнама и Израела, а већ планира ново путовање поводом свог 90. рођендана.

 Док је била млада Јелена Јерхова (89) из Краснојарска у Сибиру није пуно путовала јер није имала времена.

Имала је 15 година кад је почео Други свјетски рат, затим је након рата обнављала разрушену земљу, а послије већина совјетских грађана није могла ни сањати у одласку у капиталистичке земље.

У свом животу посјетила је тек неколико мјеста у бившем СССР-у, а праву животну ренесансу доживјела је у 83. години кад је по први пут отпутовала ван граница социјалистичког блока.

Јелена сваког мјесеца одваја од своје мировине по 10 000 рубаља (155 долара) и потпуно сама путује свијетом.

На срећу, прима мировину с додатком па си може једном годишње приуштити веће путовање.

Бакица путује на "старински начин". Не носи мобител. Довољан јој је руксак и фотоапарат. Највише воли путовати авионом.

- У почетку сам се бојала јер никад раније нисам путовала авионом. А сада сам се већ навикла, чак ми се и свиђа. Нимало се не бојим - казала је Јерхова.

Највише воли путовати у Чешку и Њемачку, а људи су углавном према њој љубазни. На виталну старицу која себе најчешће зове "баба Лена" често обраћају пажњу остали туристи. На све начине јој помажу па није необично да је приме у госте и покажу јој пзнаменитости.

Послије једног таквог сусрета Јерхова је постала позната у цијелој Русији.

Наиме, Московљанка Јекатерина Папина је била на годишњем одмору у Вијетнаму и тамо је за вријеме доручка у хотелу срела Јелену и поразговарала с њом. Одлучила јој је уљепшати боравак па је бакица возила мопед, пила коктеле и испробавала вијетнамске специјалитете.

- Свиђа ми се што сам постала позната у цијелој земљи - признаје баба Лена.

Јерхова сада има профиле и на Инстаграму и на Фацебооку. Не одржава их сама. У томе јој помажу новинари и унук.

Туристичке агенције нуде новој "медијској звијезди" путовања по симболичној цијени. У Израелу је тако јахала на деви, а за свој 90. рођендан планира или у Италију или у Доминиканску републику. Каже да је чула да је тамо прави рај.

Извор: 24сата