latinica  ћирилица
05/12/2016 |  22:38 ⇒ 22:43 | Аутор: РТРС

Ново откриће из Христовог гроба води до цара Константина

Гробница за коју се вјерује да је у њој сахрањен Исус Христ отворена је први пут након што је вијековима била запечаћена. Археолози и теолози су деценијама дискутовали о томе да ли је Исус Христ заиста сахрањен у Храму Васкрсења Христовог у Јерусалиму, а сада вјерују да су нашли доказе да јесте.
Отворена гробница Исуса Христа након 500 година (Фото: NATIONAL GEOGRAPHIC) -
Отворена гробница Исуса Христа након 500 година (Фото: NATIONAL GEOGRAPHIC)

Гробница је од 16. вијека сакривена иза мермерне плоче како посјетиоци не би крали реликте из ње.

Током протеклих вијекова чувена црква је толико пута рушена и обнављана да стручњаци више нису били сигурни да ли је Христов гроб премјештен и шта се налази у гробници.

Пошто су, први пут послије 500 година, подигли мермерни поклопац, научници су открили удубљење од кречњачког камена у које је, како се вјерује, било положено Христово тијело, наводи “Мирор“. Осим тога, откривена је и друга плоча од сивог мермера о којој научници нису ништа знали, са угравираним крстом који су, претпостављају они, урезали крсташи у 12. вијеку.

Археолог Фредрик Хиберт из “Нешнел џиографика“, који је партнер у овом пројекту, каже:

“За мене је био најфасцинантнији тренутак када смо уклонили први слој прашине и нашли другу мермерну плочу. Била је сива, не беж боје попут оне споља, са веома лијепим угравираним крстом на средини. Нисмо имали представу да та плоча постоји“.

Он истиче да је светилиште током вијекова много пута било уништавано, било у пожарима, земљотресима, или инвазијама.

“Нисмо били сигурни да ли су га сваки пут градили на истом мјесту. Али изгледа да је ово очигледан доказ да је мјесто које данас походе ходочасници заиста она иста гробница коју је римски цар Констатнин открио у четвртом вијеку и којој су се клањали крсташи. Када смо схватили шта смо нашли, кољена су ми клецнула“, каже Хиберт.

Према хришћанским писаним документима, Исус Христ је умро разапет на крсту и три дана је лежао у гробу прије него што је ускрснуо. Када је древна гробница отворена, верске вође грчке и јерменске православне цркве и фрањевачки монаси, који дијеле одговорност за цркву, први су ушли у њу.

“Када су изашли, лица су им била озарена“, рекао је Хиберт.

“Сви смо били веома радознали. Онда смо и ми ушли, завирили у гробницу и угледали пуно шута. Дакле, није била празна, иако није било артефаката и костију“, додао је.

Научници се још од 1959. споре око тога да ли гробницу треба отворити због важних поправки, али надлежна комисија није могла да се усагласи.

“Комисија мора све да одобри, па је чак и за замјену свијеће потребно много времена“, каже Хиберт. “Постоје мердевине поред главног улаза у цркву, које нису помјерене 240 година и још нису донијели одлуку шта да ураде с њима“.

“Према томе, чињеница да нам је најзад омогућено да обавимо овај посао јесте наш велики тријумф у преговорима“.

Помоћу георадара и термо-графичких скенера, стручњаци су прикупили информације о унутрашњости гробнице прије него што су је отворили. Подаци су толико обимни да ће за њихово анализирање бити потребни мјесеци, али се научни тим нада да ће направити виртелну реконструкцију коју ће приказати јавности.

Извор: Блиц