latinica  ћирилица
03/12/2016 |  19:00 ⇒ 21:36 | Аутор: РТРС

Подгорица: Одржан новогодишњи бал са магарцима

На фарми магараца у Мартинићима код Подгорице данас је одржан Новогодишњи бал са магарцима за дјецу и одрасле.
Бал са магарцима (фото:Boka News) -
Бал са магарцима (фото:Boka News)

Велики број људи данас је посјетио фарму магараца, на којој су бројни малишани могли да науче како се треба опходити према овим животњима.

Држећи шаргарепу, купус или јабуку, дјеца су савладавала страх и допуштала магарцима да се хране из њихових руку, преносе црногорски електронски медији.

Новогодишњи бал магараца традиционално се одржава сваке године. Прошле је године угостио више од три стотине људи, а власник фарме Дарко Савељић истиче и да је веома задовољан успјехом овогодишњег бала.

"Ове године смо стварно успјели. Људи су изашли из станова, нико не користи мобилне телефоне, сви су фокусирани на забаву, магарце", рекао је Савељић.

Савељић је истакао да је један од циљева фарме едукација људи, те да је једна од ријетких у у Европи гдје животиње не користе као машине за производњу млијека и меса.

"Ова фарма је дијелом и азил, ту имамо неколико слијепих магарица", каже Савељић.

Иако су магарци некада представљали дио традиције Црногораца, данас је број ових животиња изузетно мали, те сада борави више пеликана, него магараца.

Један од циљева фарме је тежња за очувањем магараца у Црној Гори, повезивањем људи са животињама, као и стварање самоодрживе фарме.

Осим дружења са животињама, дјеца су се данас учествовала и на такмичењу за најбољи цртеж Новогодишњег бала.

Госте и магарце забављао је гудачки трио, који је свирао обраде свјетских хитова, док су за успомену посјетиоци могли да купе сувенире, млијеко и друге домаће производе.

Извор: СРНА