latinica  ћирилица
01/12/2016 |  15:45 ⇒ 15:46 | Аутор: РТРС

ВМА добила опрему за сузбијање ХИВ инфекције од војске САД

Министарство одбране САД донирало је данас Војномедицинској академији опрему за сузбијање ХИВ инфекције и сиде у вриједности од око 80.000 долара.
Војномедицинска академија (ВМА) (Фото: vma.mod.gov.rs) -
Војномедицинска академија (ВМА) (Фото: vma.mod.gov.rs)

Потписивању уговора о донацији присуствовали су амбасадор САД у Србији Кајл Скат и државни секретар Министарства одбране Ненад Нерић.

Донација се састоји од модерне опреме за лабораторијско тестирање крви, ткива и органа, као и едукативних летака, постера, лаптопова, пројеката и опреме за личну заштиту.

Овај поклон је дио програма за превенцију ХИВ-а Министарства одбране САД у оквиру које влада САД сарађује са војскама широм свијета како би повећала њихову свијест о ХИВ-у и ојачала капацитете за превенцију, његу и лијечење.

Проф. Весна Шуљагић са ВМА рекла је да сарадња са Министарством одбране САД траје дуже од десет година и да донације помажу да се боље дијагностикује ХИВ, али и друге инфекције које се преносе путем крви.

- Ове године добили смо могућност да још боље радимо на дијагностици, на раном откривању ХИВ-а и полно преносивих инфекција. Да радимо на превенцији не само војника већ и здравствених радника који су посљедњих година ангажовани у мировним операцијама у Африци гдје су ове болести доминантне - рекла је Шуљагић.

У протеклих десетак година САД је донирала Војномедицинској академији скоро милион америчких долара, а највећи дио тих средстава је утрошен за набавку савремене лабораторијске опреме, дијагностичке тестове за ХИВ и друге полно преносиве болести.

Амбасадор САД у Србији Кајл Скат рекао је да је ХИВ глобална пријетња, посебно припадницима војске, и да нико није имун на посљедице те инфекције.

Извор: Блиц