latinica  ћирилица
01/12/2016 |  14:00 | Аутор: РТРС

Пушачи имају осам пута веће шансе за срчани удар

Пушачи млађи од педесет година имају осам пута већи ризик од срчаног удара него њихови вршњаци непушачи, наводе стручњаци.

Та разлика смањује се са старијим годиштима, па је у старосној групи од 50 до 65 година тај ризик пет пута већи, а изнад 65 три пута.

Пушење је вјероватно најснажнији од свих фактора ризика и погубни учинак исказује прије него други фактори, закључује се у студији објављеној у часопису "Срце".

Сви пушачи имају знантно већи ризик од срчаног удара од непушача, али до сада није било јасно колики је он према старосним групама.

Како би то установили, научници кардиоваскуларног одјељења болнице у енглеском Шефилду проучили су податке за 1.727 одраслих особа жртава типичног срчаног удара, познатог по скраћеници СТЕМИ, између 2009. и 2012. године.

Готово пола пацијената били су пушачи, а остали су били једнако подијељени између бивших пушача и оних који никада нису запалили цигарету.

У просјеку су пушачи жртве срчаног удара били деценију млађи од бивших пушача или непушача.

Показало се да су пушачи имали троструко већи ризик за срчани удар од бивших пушача и непушача заједно.

Резултати би требало да забрину младе пушаче, наглашава се у студији и напомиње да у смањењу ризика помаже и само смањење броја дневно попушених цигарета.

Извор: СРНА