latinica  ћирилица
01/12/2016 |  09:08 ⇒ 09:20 | Аутор: РТРС

Свјетски дан борбе против АИДС-а; у Институту за јавно здравство РС бесплатно тестирање

Данас се обиљежава Свјетски дан борбе против АИДС-а.
Институт за заштиту здравља Републике Српске - Фото: РТРС
Институт за заштиту здравља Републике СрпскеФото: РТРС

У Републици Српској ове године регистровано је 11 нових лица са ХИВ-ом, односно седам лица су ХИВ позитивна, а четири обољела од АИДС-а, од којих су два умрла, подаци су републичког Института за јавно здравство.

Од укупног броја новооткривених, девет су мушког, а два лица женског пола.

До сада је у Републици Српској укупно регистровано 107 лица са ХИВ-ом, а од посљедица АИДС-а умрло је 20 лица.

На Клиници за инфективне болести у Универзитетском клиничком центру Републике Српске тренутно се антиретровирусном терапијом лијечи 47 лица која живе са ХИВ-ом.

ХИВ инфекција се не може излијечити, али постоје ефикасни антиретровирусни лијекови који контролишу вирус и помажу превенцију трансмисије, тако да особе са ХИВ-ом могу живјети дугим и продуктивним животом.

Према посљедњим подацима Свјетске здравствене организације, у свијету тренутно са ХИВ-ом живи 36,7 милиона особа.

Прошле године регистровано је 2,6 милиона новоинфицираних, а 1,1 милион људи умро је од узрока повезаних са АИДС-ом. Највећи број обољелих, око 70 одсто припада Субсахарској регији.

У великом броју земаља дошло је до стагнације и смањења стопе јављања ХИВ-а, тако да је, у периоду од 2000. до 2015. године број нових ХИВ инфекција опао за 35 одсто.

Смрти повезане са АИДС-ом опале су за 28 одсто, што је осам милиона спасених живота.

На иницијативу Свјетске здравствене организације и Генералне скупштине УН од краја осамдесетих година двадесетог вијека у свијету се 1. децембар обиљежава као Свјетски дан борбе против АИДС-а ради подизања свијести о овоме обољењу као глобалном проблему.

У Центру Института за јавно здравство Републике Српске за добровољно, повјерљиво и анонимно савјетовање и тестирање данас је организовано бесплатно тестирање на ХИВ.

Тестирање је анонимно, повјерљиво бесплатно и није потребан никакав документ нити љекарска упутница, а за тестирање ће бити кориштени брзи тестови - ХИВ-ВИКИА /крв из прста/.

Обезбијеђено је и савјетовање прије и послије тестирања ради унапређења знања о ХИВ-у, односно АИДС-у, начинима и путевима преношења ХИВ-а, а посебно мјерама за спречавање инфекције ХИВ-ом, уз подјелу промотивног материјала.

Заинтересовани грађани тестирање могу обавити у термину од 8.00 до 20.00 часова.

УНАИД: Епидемија ХИВ би до 2030. могла бити заустављена

Епидемија ХИВ-а би до 2030. године могла да буде заустављена, а то ће прије свега зависити од тога да ли ће младе жене успјети да се одбране од вируса - поручује данас УНАИД поводом Свјетског дана борбе против сиде.

Прошле недјеље, УН су објавиле успјехе у борби против те болести имунолошког система.

Према подацима УНАИДС - заједничког програма УН за редуцирање ХИВ-а - скоро сваки други од укупно 36,7 милиона заражених је на лијечењу. То је око три милиона људи више него прије двије године.

Само у првој половини ове године лијечење је започело милион људи, што значи да много више људи него икада раније добија лијекове који могу да им продуже живот.

Према ријечима шефа УНАИДС-а Мишела Сидибеа, могућности за спречавање и лијечење ХИВ-а никада нису биле добре као данас. Ипак за милионе Африканаца епидемија значи постепену смртну казну.

Извор: Агенције