latinica  ћирилица
29/11/2016 |  16:09 ⇒ 16:25 | Аутор: РТРС

Портрет Мајке Терезе направио од - спајалица

Албански умјетник Саимир Страти представио мозаик величине 10 квадрата направљен од 1,5 милиона жичаних спајалица, позивајући европске земље да обуставе подизање ограда на границама због избјеглица.
Лик Терезе од спајалица - Фото: AP
Лик Терезе од спајалицаФото: AP


Један албански умјетник представио је данас у Приштини портрет Мајке Терезе направљен од спајалица, позивајући европске земље да обуставе подизање ограда на границама због избјеглица.

Саимир Страти је у Народном музеју у Приштини представио мозаик величине 10 квадратних метара направљен од 1,5 милиона жичаних спајалица, а који је радио мање до мјесец дана.

Идеју да изради мозаични портрет Мајке Терезе добио је пошто је видио да више стотина хиљада Сиријаца долази у Европу, а да дипломате и политичари не проналазе начин да ријеше њихову ситуацију.

"Једино хуманост Мајке Терезе може да их спаси. Ово је година Мајке Терезе", рекао је 50-годишњи Страти агенцији АП.

Страти је одлучио да представи портрет на Дан заставе, националног празника Албаније који је установљен у знак сјећања на 28. новембар 1912. године када је у Валони усвојена Декларација о независности Албаније којом је основана независна Албанија и окончан период албанског народног препорода.

Родитељи Терезе, која је недавно проглашена за светицу, били су Албанци.

Страти је рекао да су поједине државе подигле ограде на границама како би зауставиле избјеглице које стижу у Европу.

Он се нада да ће постићи свој 10. Гинисов рекорд за умјетничко дјело које је сачињено од највећег броја спајалица, додавши да је за портрет Мајке Терезе употребио бијеле и браон спајалице које су доступне у многим радњама.

Извор: Вечерње новости