latinica  ћирилица
29/11/2016 |  08:52 ⇒ 08:57 | Аутор: РТРС

Јеловник који успорава старење

Дерматолог Николас Периконе тврди да од онога шта једемо зависи и изглед наше коже.
Воће и поврће (илустрација) -
Воће и поврће (илустрација)

Уколико желите да вам кожа изгледа љепше и здравије, почните са држањем дијете коју је осмислио Николас Периконе, дерматолог на Универзитету у Мичигену. Овај начин исхране утиче на смањење оштећених површинских слојева коже који настају због дјеловања слободних радикала. Јеловник није усмјерен првенствено на губљење великог броја килограма, али је зато добар за јачање имунитета, као и за успоравање процеса старења коже, пишу Новости.

Периконеов начин исхране подразумијева узимање намирница богатих антиоксидансима, протеинима и есенцијалним уљима. Требало би јести житарица од цијелог зрна, овас, махунарке, као и велике количине воћа и поврћа.

Савјетује се узимање авокада, бобичастог воћа, диње, паприке, као и што више зеленог поврћа као што су зелена салата, спанаћ, шпаргла, броколи, грашак.

Од протеина треба узимати јаја, пилетину и ћуретину без кожице. Као добар антиоксиданс препоручују се и лосос, међутим уколико вам је буџет ограничен, добар замјена су и друге врсте риба које су богате омега-3 киселинама.

Млијеко треба избјегавати, а од млијечних производа можете јести сир и пити јогурт са ниским садржајем масноће. Биљно уље замијените маслиновим, и избјегавајте унос засићених масти. Хљеб, алкохол, кромпир, пиринач, као и брзу храну немојте јести јер они лоше утичу на кожу, али и на килажу.

Да би кожа била здрава и сјајна у току дана требало би да попијете осам до 10 чаша воде. Дозвољена је и шоља зеленог или црног чаја. Газиране сокове и слаткише избаците из употребе јер садрже велики број адитива и угљених хидрата.

ПРИМЈЕР ЈЕЛОВНИКА

ДОРУЧАК: Чаша воде, омлет од два јајета, 125 г куваног овса, 75 г бобичастог воћа или три кришке диње

РУЧАК: 150 г рибе са роштиља, 200 г зелене салате преливене маслиновим уљем, једна кришка диње, чаша воде

УЖИНА: јабука или крушка, 180 мл јогурта, 50 г бундевиних сјеменки, чаша воде

ВЕЧЕРА: 150 г рибе са роштиља или 150 ћуретине, 200 г зелене салате, 125 г зеленог поврћа куваног на пари (брокли, шпаргла, спанаћ), једна кришка диње, чаша воде

Извор: Новости