latinica  ћирилица
28/11/2016 |  10:15 ⇒ 10:17 | Аутор: РТРС

Хронична опструктивна болест плућа трећи узрок смртности

Хронична опструктивна болест плућа је иреверзибилно обољење које заузима треће мјесто по смртности код људи, рекла је Срни Снежана Кутлешић Стевић, специјалиста пулмологије и баромедицине из Завода за физикалну медицину и рехабилитацију "Др Мирослав Зотовоћ" Бањалука.
Плућа - илустрација - Фото: Getty Images
Плућа - илустрацијаФото: Getty Images

Према њеним ријечима, обољење се јавља углавном код мушкараца средње и старије животне доби, пушача, иако нема правила. "Прве тегобе које имају пацијенти су углавном гушење, недостатак ваздуха и замарање при најмањем физичком напору", каже Стевићева.

Она је навела да се пацијенти, нажалост, јављају љекару када је обољење у трећем или четвртом стадијуму, који су озбиљни.

"Код пушача јутарње тегобе су углавном искашљавање и они некако живе с тим, а кад се тегобе почну јављати при физичком напору тек онда схвате да можда имају неки проблем с плућима", каже Стевићева.

Она сматра да су код нас пацијенти јако ниске здравствене свијести и јер болест открију углавном током њиховог лијечења у Заводу због неке друге патологије - можданог удара, операције кука или реуматолошких обољења.

Уколико се пацијенти јаве правовремено, обољење се добром медикаментозном терапијом може контролисати, а код пацијената код којих је болест у трећем или четвртом стадијуму раде се гасне анализе у крви да би се утврдило да ли без обзира на терапију постоји потреба за кисеоником.

"Одређен број пацијената мора имати концентратор кисеоника који користи 14-16 часова дневно. На западу је уобичајно да пацијенти имају мале покретне концетраторе с којима нормално обављају своје обавезе, а код нас су због ограничених средстава фондова углавном у употреби стационарни концентратори", рекла је Стевићева.

Она каже да се пацијентима који имају замарење приликом физичких напора препоручује пулмолошка рехабилитација.

"Једина смо болница у БиХ која са бави пулмолошком рехабилитацијом на свеобухватан начин, одјељење ради од прије пет година, наши терапеути су едуковани у Њемачкој", истиче Стевићева.

Током терапије пацијенти имају трениге дисања, издржљивости, мишићне снаге уз праћење параметара, а осим тога, ради се преглед на остеопорозу и разговор с психологом с обзиром да је већина пацијената склона депресији. Уз нутриционисту су укључени и физијатри и ортопеди.

Капацитети одјељења ограничени су на три кревета када је ријеч о стационарном лијечењу, те за 25 пацијента при дневном лијечењу. Потребе су далеко веће и због тога су листе чекања дуге.

Извор: СРНА