latinica  ћирилица
27/11/2016 |  09:45 ⇒ 09:56 | Аутор: РТРС

Три начина да ојачате имунитет

Помозите тијелу да се одбрани од прехладе и вируса. Бирајте намирнице богате витаминима и цинком, не занемарите физичку активност ни када је хладно.
Спавање - Фото: архив
СпавањеФото: архив

У сезони прехладе и грипа нарочито је важан добар имунитет.

Иако је пуно оних који мисле да је за добру одбрамбену способност организма довољно понекад узети неки суплемент, стручњаци кажу да су много важнији квалитет и врста намирница које једемо. Они у вријеме прехладе и грипа препоручују унос хране богате антиоксидантима као што су свјеже воће и поврће који нас штите од грипа и осталих вируса током цијеле године.

1. ХРАНА КАО ЛИЈЕК

Противупална својства имају тамнозелено поврће, бобичасто воће, лосос, парадајз, а препоручују се и намирнице богате витамином Ц, као што су нар, лимун, наранџе, мандарине, першун, кељ, паприке, зеље, празилук.

Истраживања су показала да и цинк, који садрже сјеменке бундеве, спанаћ, орашасти плодови и махунарке, може да скрати трајање прехладе чак и за неколико дана.

За разлику од ових здравих намирница које помажу да се одбранимо од вируса, или да инфекција и кад се разболимо краће траје, прерађена, индустријска храна и слаткиши погодују размножавању бактерија и слабе имунитет, па их, ако су вам иначе често на јеловнику, посебно у сезони вирусних инфекција, треба избјегавати.

2. ДОБРЕ БАКТЕРИЈЕ

Снажан имунитет ослања се на здрав систем органа за варење, јер у њему је смјештено готово 70 одсто нашег имуног система. Да он ради беспрекорно помажу пробиотици који садрже "добре" бактерије, а оне су корисне и при ублажавању упала и спрјечавању инфекција. Према томе, пробиотици нам могу помоћи да ојачамо имунитет и чувају нас од прехладе и грипа, али и ублажавају симптоме ако се, ипак, разболимо. Пробиотици могу да се узимају у таблетама, али добре бактерије садрже и ферментиране намирнице, као што су кефир или јогурт, па се препоручује њихов повећан унос прије сезоне прехлада.

3. СВЈЕЖ ВАЗДУХ, АКТИВНОСТ И САН

Чак и када је хладно боравак на свјежем ваздуху, под условом да сте адекватно обучени, јача организам. И у затвореном простору, гдје се вирусне инфекције много брже шире, редовно отварање прозора и учесталије чишћење радних површина смањују ризик од заразе. За јачање имунитета важно је и редовно вјежбање, али и довољно сна. Ноћни одмор не би требало да буде краћи од седам сати непрекидног сна, али за јачање имунитета важно је и да поподне одвојите 20 минута за дријемање.

Извор: Новости