latinica  ћирилица
21/11/2016 |  21:11 ⇒ 21:31 | Аутор: РТРС

Руски научници претварају угаљ у злато

Научници Амурског научног центра Руске академије наука, одјељење Далеког истока, пронашли су начин за извлачење до једног грама злата из сваке тоне искоришћеног угља.
Злато (Фото: Flickr/Bullion Vault) -
Злато (Фото: Flickr/Bullion Vault)

Експериментална опрема већ постоји, и планирано је да буде постављена на једној од котлова ове године, саопштила је прес-служба РАН Далеког истока.

Научници Амурске области већ 15 година анализирају састав угља са различитих мјеста у региону и објаснили су да свака тона чврстог горива из Јерковецког басена садржи око грам тог драгоцјеног метала.

- На филтерима се таложе како корисне тако и штетне компоненте. Ако прикључак буде "хватао" макар половину - то је пола грама по тони, а онда је лако израчунати економски ефекат. Односно, изгарањем тоне угља - добили бисмо 1.500 рубаља - рекао је генерални директор Амурског научног центра за комплексне иновационе технологије Олег Агејев.

Прикључак, чији је експериментални образац већ готов, ради на сљедећи начин: дим од искоришћеног угља пролази кроз вишестепени систем чишћења. Примјесе се најприје перу, затим их "хвата" филтар, из њих се извлачи концентрат злата, који се затим предаје ради рафинисања.

Извор: Спутњик