latinica  ћирилица
18/11/2016 |  09:04 ⇒ 09:14 | Аутор: РТРС

Зашто пси јуре аутомобиле?

Напуштени пси, али и они који имају дом, често јуре аутомобиле у покрету. Како је ово понашање врло опасно за безбиједност у саобраћају, животе људи и животиња, важно је радити на превенцији. Зашто пси то раде?
Пси и аута (Фото: Nick Harris/Flickr.com) -
Пси и аута (Фото: Nick Harris/Flickr.com)

Пси јуре аутомобиле из истог разлога из којег јуре и људе које трче, возе бицикл, мачке, мале животиње и друге псе - или да би се играли или да би ловили. У већој или мањој мјери, јурење укључује природни нагон за ловом.

Најопаснија ситуација је када пас јури за колима, јер ће прије или касније доћи до повреде или смрти пса. Може доћи и до саобраћајне несреће уколико возач покуша да избјегне пса. Опасни сценарији су бројни па је најбоље радити на превенцији оваквог понашања.

Важно је имати на уму да је нагон за плијеном добра ствар, али да је важно научити пса који "плијен" је пожељан, а који треба да игнорише, односно не треба да га перцепира као плијен. Тако је на примјер лоптица добар плијен, док су аутомобил и бицкл, лош.

Прво, никада немојте физички кажњавати пса за ово понашање, јер може доћи до ескалације агресивности. Када примјетите да младо штене покаже интересовање за аутомобиле, покушајте да га дозовете и одвучете пажњу посластицама.

Међутим, ако пас већ има навику да јури аутомобиле, важно је да га научите да дође на позив. Ако шетате пса без повоца, чините то само на мјестима гдје нема путева и саобраћаја. Такође, уколико имате двориште, поставите квалитетну ограду.

Извор: Б92