latinica  ћирилица
17/11/2016 |  07:40 ⇒ 17:43 | Аутор: РТРС

У Српској 100.000 обољелих од дијабетеса (ВИДЕО)

У Републици Српској има око 100.000 обољелих од дијабетеса, што чини између шест и осам одсто укупног становништва, рекла је национални координатор за контролу дијабетеса у Српској Сњежана Поповић Пејичић.
Дијабетес - Фото: илустрација
ДијабетесФото: илустрација

Пејичићева је указала да су фактори ризика за настанак дијабетеса предгојазност, гојазност, недовољна физичка активност, те неправилна исхрана.

"Према подацима Института јавног здравства, више од 50 одсто становника Републике Српске налази се у категорији претјерано гојазних и гојазних особа, а око 76 одсто је неактивног становништва", рекла је Пејичићева новинарима током паузе на Симпозијуму о дијабетесу који се одржава у просторијама Академије наука и умјетности Републике Српске.

Она је истакла значај мултисекторске борбе против дијабетеса у коју ће се, осим здравствених, укључити и државне и друштвене организације.

Пејичићева је навела да ће на симпозијуму, на којем учествује 50 еминентних стручњака из Српске и Србије, бити ријечи о значају превенције ове болести, главним начинима настанка дијабетеса, као и значају контроле шећера у крви, мјерења крвног притиска и масноћа у крви.

Предсједник Републичке стручне комисије за шећерну болест при Министарству здравља Србије Небојша Лалић рекао је да су у борби против дијабетеса присутни велики изазови, који су у скоро истој равни са достигнућима.

"Шећерна болест је хронична, незаразна болест, а фактори ризика за њен развој су дубоко уграђени у начин живота људи, нарочито у земљама у транзицији", напоменуо је Лалић.

Он је додао да медицина за сада не може да одреди које особе су склоне дијабетесу, а на настанак болести одлучујуће утичу начин живота, нередовна исхрана, смањена физичка активност и стрес.

Предсједник Одбора за хроничне и незаразне болести Одјељења медицинских наука Академије и умјетности Републике Српске Драган Данелишан рекао је да је дијабетес болест која представља растућу пријетњу за цијело човјечанство.

"Податак да сваких шест секунди на свијету умре једна особа због дијабетеса говори да је ријеч о озбиљној болести, којој се треба посветити са свих аспеката", нагласио је Данелишан.

Он је рекао да је организовање симпозијума значајно и додао да је то само једна од актвности у оквиру дугорочне сарадње еминентних стручњака из Републике Српске и Србије.

Извор: СРНА