latinica  ћирилица
16/11/2016 |  18:53 | Аутор: РТРС

Чаша вина прије цигарета поништава њихово штетно дејство?

Вино онемогућава излазак микро-честица из зидова артерија које указују на штетно дејство пушења.
Црно вино - Фото: РТРС
Црно виноФото: РТРС

Најновији налази истраживача указују на то да чаша црвеног вина прије пушења цигарете може да спријечи штету коју узрокује пушење.

Вино садржи хемикалије које штите од краткорочног оштећења слузнице крвних судова.

Научници су истраживали ефекте пушења на крв и артерије 20 здравих непушача који су учествовали у истраживању.

Половина њих је пила црвено вино један сат прије пушења што је спријечило излазак микро-честица из зидова артерија, тромбоцита и бијелих крвних зрнаца.

Такође је смањена упала и успорен генетски процес старења у ћелијама повезан са ензимима и теломеразама – који се убрзава након пушења.

Активност теломераза код волонтера који нису пили вино прије него што би запалили цигарету, опала је за 56 одсто, док је код оних који би попили чашу вина опала за само 20 одсто.

Главна научница, докторка Викторија Шварц са Сарланд универзитета у Хамбургу је рекла: “Циљ нашег истраживања је био да се испитају васкуларни ефекти црвеног вина код здравих појединаца прије него што запале цигарете. Открили смо доказе да конзумирање црвеног вина онемогућава васкуларне повреде изазване пушењем.“

Викторија је додала и то да будући да је студија била фокусирана на здраве непушаче, није сасвим јасно да ли би открића могла да се односе и на старије, болесне страствене пушаче.

Докторка Шварц је истакла и то да она и њен тим овим истраживањем нису жељели да мотивишу повремене пушаче да почну да пију нити оне које повремено попију вино, да почну да пуше.

Извор: Индепендент