latinica  ћирилица
06/11/2016 |  16:08 ⇒ 16:21 | Аутор: РТРС

Арктик- Мистериозни звук из дубине, чак су и китови побјегли!

Канадска војска истражује мистериозни звук који долази са дна мора у забаченој регији Арктика и који је током неколико посљедњих мјесеци плашио морске животиње.
Арктик - Фото: B92
АрктикФото: B92

Војни авиони су обавили неколико мултисензорских претрага у том подручју, али за сада не могу да објасне узрок појаве коју су назвали "акустичним аномалијама":

"Наши авиони нису открили никакав контакт на површини или испод ње. Једино што су на том подручју посаде видјеле су два јата китова и шест моржева", рекли су из војске. Портпарол министарства одбране из Отаве рекао је да узрок необичног звука, за који ријетки становници на том подручју кажу да се може чути чак и кроз труп брода, остаје мистерија.

Звук се могао чути током цијелог љета у тјеснацу Фјури и Хекла, а описује се као "бип" или "шум", рекао је портпарол Пол Каса. Ријеч је о уском воденом каналу у регији Нунавуту, највећој и најслабије насељеној канадској територији у близини Гренланда.

"Ово је једно од већих ловних подручја током љета и зиме, јер је ријеч о подручју на којем је дно мора окружен ледом, богатом морским сисарима. Међутим, овог љета их тамо готово уопште није било и то нам је постало сумњиво", казао је Каса.

Поједини званичници су рекли да је ријеч о подручју које је на миграцијским рутама китова и различитих врста туљана којих такође није било ове године. У недостатку службеног објашњења, канадски медији су почели да нагађају шта би могао да буде узрок звука, па се тако бацала сумња на истраживања које сонаром спроводе рударске компаније, на војне подморнице или чак намјерне саботаже активиста Гринписа који желе да одврате животиње од ловног подручја.

Ипак, рударске компаније тврде да не спроводе истраживања у том подручју, војска је рекла да ни стране ни домаће подморнице нису туда пролазиле, а Гринпис је оптужбе одмах одбацио.

Звук и даље остаје мистерија.

Извор: Агенције