latinica  ћирилица
06/11/2016 |  12:28 | Аутор: РТРС

Енергетска пића адолесценте чине лијенима и уморнима

Енергетска и спортска пића веома су популарна међу адолесцентима, а управо због овога су стручњаци провели истраживање утицаја који имају на њихово здравље и понашање.
Енергетска пића - Фото: илустрација
Енергетска пићаФото: илустрација

Здравствене импликације код младих који редовно конзумирају ову врсту напитака су бројне, а углавном су повезане са промјенама у њиховом понашању.

Студија је проведена у склопу студије о адолесцентима и њиховој конзумацији нездравих пића, цигарета и употребе медија. Студију је водила докторица и професорица са Универзитета у Минесоти и њен тим који је закључио како конзумација нездравих пића може утицати на адолесценте да почну са конзумирањем цигарета и слатких пића.

Студије показују како се посљедње вријеме конзумација енергетских и спортских пића међу адолесцентима утростручила те како би овај податак требао алармирати стручњаке управо због чињенице како ови производи садрже велики постотак кофеина, шећера и калорија и представља ризик по здравље, нарочито младих људи.

Истраживање је обухватило готово три хиљаде адолесцената из 20 средњих школа у Минесоти. Иако је истраживање показало како већина младих енергетска пића конзумира у ситуацијама када су суочени са повећаном физичком активношћу, друга страна је показала управо супротно. Велики број младих, нарочито мушког пола, енергетска пића је конзумирало испред телевизијског екрана те су управо ту проводили много више времена од својих вршњака који не конзумирају енергетска пића.

Дјечаци који су током седмице конзумирали велике количине енергетских пића су проводили и до четири сата више играјући видео игрице од вршњака који су енергетска пића конзумирали умјерено или никако.

Умјесто да појачају енергију, енергетска пића адолесценте чине љењима, уморнијима и болеснијима. Управо код адолесцената, ова пића имају контраефекат у односу на бенефите који су обећани на амбалажи.

Родитељи, професори и медији би требали дјецу упозорити о негативним утицајима и посљедицама енергетских пића, нарочито у млађој доби.

Извор: Кликс