latinica  ћирилица
03/11/2016 |  08:31 | Аутор: РТРС

Долази најближи Супермјесец у посљедњих 70 година

Супермјесец је назив за пун Мјесец који је већи и сјајнији него иначе, а сам термин је прво био везан за астрологију.
Мјесец (извор: news.com.au) -
Мјесец (извор: news.com.au)

Заљубљеници у астрономију 14. децембра имаће прилику да уживају у ретком Супермјесецу, јер ће Земљин сателит бити на најмањој удаљености још од 1948. године.

За оне који су пропустили Супермјесец у октобру, наредни ће и више него надокнадити тај небески феномен, а Мјесец ће тада изгледати око 14 одсто већи и 30 одсто сјајнији од уобичајеног пуног Мјесеца. То је и наближе што ће нам се приближити до 2034. године.

Шта је тачно Супермјесец? Како НАСА објашњава, Мјесец има елиптичну орбиту око Земље и једна страна је око 48.280 километара ближа планети од друге.

Када се Сунце, Мјесец и Земља поравнају у том перигеју, Мјесец може да се учини много већим и сјајнијим, а та појава назива се Супермјесец. У зависности од тога одакле се посматра, цијела појава може да се прилично разликује, а у нашем региону Мјесец тај дан излази нешто прије 17 сати.

Осим ових у октобру и децембру, ове године ћемо имати још један Супермјесец у новембру који ће 14. новембра засјенити Геминиде. Киша метеора биће 5 до 10 пута мање видљива него што би иначе била.

Извор: 24sata.hr