latinica  ћирилица
27/10/2016 |  22:39 | Аутор: РТРС

Отворен Исусов гроб први пут послије 500 година (ВИДЕО)

Научници су први пут у посљедњих неколико вијекова отворили плочу за коју многи вјерују да је на њој три дана лежало тијело Исуса Христа.
Црква светог гроба у Старом Јерусалиму (Фото: National Geographic) -
Црква светог гроба у Старом Јерусалиму (Фото: National Geographic)

Оригинална површина је отворена током радова на рестаурацији у Цркви светог гроба у Старом Јерусалиму, пише Нашенел Џиографик. Плоча није откривана најмање од 1555, пише Дејли меил.

- Мермерна плоча која је поркивала гроб је откривена и били смо изненађени количином материјала коју смо пронашли испод ње. Научна нализа ће трајати дуго, али ћемо коначно моћи да видимо оригиналну камену површину на коју је, према традицији, положено Христово тијело - каже Фредрик Хиберт, археолог.

Радовима руководи Антонио Марополо из Националног техничког универзитета Атине.

Према предању, Христово тијело је било положено на плочу исјечену из кречњачке пећине након што су га Римљани разапели прије више од 2.000 година. Он је, према записима, ускрснуо три дана након смрти и жене које су дошле да помажу његово тијело су рекле да остаци нису нађени.

Плоча на коју је био положен је дио грађевине која се зове едикула (кувуклија), то је капела од остатка пећине у којој је било положено тијело Исуса Христа након распећа, неколико стотина метара од наводног мјеста распећа. То је најсветије мјесто хришћана.

Ипак, ни та светост није спријечила сукобе свештенства.

За одржавање различитих дијелова задужене су Римокатоличка, Грчкаправославна и Јерменска црква и свака од њих љубоморно чува свој забран. Овог пута су се усагласили, оставили разлике по страни схвативши неопходност поправки на грађевини која је посљедњи пут реконструисана почетком 19. вијека, након пожара који ју је уништио. Грађевина је потом оштећена и у земљотресу 1927.

Реконструкција је одлагана у због недостатка новца, а међу донаторима неопходних четири милиона евра је и јордански краљ Абдулах II.

Очекује се да ће радови бити завршени у прољеће 2017.

Једну од најстаријих цркви изградио је 325. римски цар Константин. Уништио ју је 1009. муслимански калиф ал Хаким, а крсташи су јој у 12. вијеку дали садашњи изглед.

Извор: Блиц