latinica  ћирилица
26/10/2016 |  18:17 ⇒ 18:20 | Аутор: РТРС

УКЦ-Завод "Др Мирослав Зотовић": Унапријеђен квалитет лијечења

Универзитетски клинички центар Републике Српске у могућности је да радиолошке снимке пацијената шаље у Завод за физикалну медицину и рехабилитацију "Др Мирослав Зотовић" виртуелним путем, преко система за пренос и архивирање слика, чиме је унапријеђен квалитет лијечења.
УКЦ Бања Лука - Фото: РТРС
УКЦ Бања ЛукаФото: РТРС

Из УКЦ-а наводе да је то резултат сарадње и заједничког рада менаџмента обје медицинске установе.

"Заједнички рад и анализа потреба пацијената, који се лијече у УКЦ-у и Заводу `Др Мирослав Зотовић`, резултирала је значајним искораком ка унапређењу квалитета лијечења и сигурности пацијента", наводи се у саопштењу.

Из УКЦ-а су појаснили да је између двије установе направљена конекција преко система за пренос и архивирање слика и која, уз обавезни пристанак пацијента, омогућава електронску размјену радиолошких снимака.

"Конекција је изведена у складу са златним стандардом за размјену радиолошких снимака, при чему се обезбиједио највиши могући ниво сигурности података", наводе из УКЦ-а.

Из ове здравствене установе истичу да су бенефити за пацијенте вишеструки, јер се неће понављањем већ обављених претрага излагати додатном зрачењу, а биће повећана ефикасност и комфор током њиховог лијечења.

"Љекари ће бити у позицији да доносе одлуке о лијечењу пацијената на бржи и ефикаснији начин, јер ће на располагању имати увид раније извршене претраге, при чему ће се остварити и значајне уштеде за здравствени систем у цјелини", наводи се у саопштењу.

Из УКЦ-а подсјећају да се у овој установи од 2006. године користи систем за пренос и архивирање слике, који омогућава вишеструко повећавање ефикасности рада и приступ неким од ранијих снимака и налаза.

"Током 2010. године пуштен је у рад нови систем, један од првих таквих система у клиничкој употреби у Европи, који омогућава још квалитетније очитавање дијагностичких слика и има знатно проширене могућности дигиталног архивирања налаза и слика пацијената", наводи се у саопштењу.

Из УКЦ-а додају да је постојање истог таквог система у Заводу "Др Мирослав Зотовић" олакшало цјелокупну активност.

Извор: СРНА