latinica  ћирилица
24/10/2016 |  10:10 | Аутор: РТРС

Јапанци пронашли рјешење за паркирање бицикала

У само осам секунди компактно склониште Eco Cycle бицикл похрани 12 метара под земљу.

У престолници Јапана 14 посто грађана одлази на посао бициклом, навело је то јапанско министарство транспорта. Осим људима улице Токија тако су биле пренапучене и бициклима који су заузимали локације у цијелом граду.

Подземни трезор за складиштење бицикала Eco Cycle, међутим, успио је то промијенити. Наликује малом киоску, а у само осам секунди ваш ће бицикл похранити 12 метара под земљу. Плочници тиме остају уредни, а бицикли који су их донедавно 'красили' постају ствар прошлости.

- Истовремено ово је благослов и проклетство. Одлично је имати пуно бициклиста, али зато имате и пуно бицикала завезаних око станица подземне. Не само да заузимају простор него могу бити и опасни - поручио је  Chad Fayen из Бициклистичког савеза у Јапану.

Осовине спремишта дизајниране су да заштите бицикл од крађе и кише те у случају потреса.

Паметни уређај за лоцирање тзв. IC Tag  ставља се на бицикл, а корисник добива картицу коју прислања на врата киоска. Затим се активира компактни механизам спремишта, како наводи Си-Ен-Ен.

Мјесечна карта за паркирно мјесто износи око 25 долара, врло приступачна цијена у односу на паркирање аутомобила у истом раздобљу. Наиме, за то ћете требати издвојити 700 долара.

Чак 78 посто јапанског домаћинстава посједује бицикле, а широм земље доступно је педесет Eco Cycle спремишта. Из компаније најављују могућност ширења пословања на свјетско тржиште.

Извор: Агенције