latinica  ћирилица
21/10/2016 |  21:52 ⇒ 22:04 | Аутор: РТРС

Двије чаше дијеталних пића дневно двоструко повећавају ризик за дијабетес

Тим експерата са Института Каролинска у Шведској оповргао је тезе да дијетална пића помажу у превенцији настанка дијабетеса.
Газирани сок - Фото: илустрација
Газирани сокФото: илустрација

Многи од нас су оставили своје омиљено слатко пиће зарад здравије исхране и тежње да се побољша наше здравље и уштеди који динар.

Али, изгледа да према студији, дијетална пића могу да буду подједнако лоша за нас, као и слатка.
Научници су открили да само двије чаше дијеталног пића дневно, увећавају више него двоструко ризик од настанка дијабетеса.
Они вјерују да пића без калорија утичу на то да се осјећамо гладније, што нас наводи на конзумирање шећера натовареног у грицкалице – преноси Дејли мејл.
Стручњаци такође сумњају да вјештачки заслађивачи помијешани са бактеријама у нашем стомаку могу да изазову дијабетес.
Тим из Института Каролинска у Шведској проучавао је 2.874 одраслих лица која су завршила једногодишњи дневник о њиховом уносу пића у организам.
Код оних који су конзумирали два или више заслађених пића дневно, ризик за настанак дијабетеса тип 2 био је повећан 2,4 пута. То је укључивало слатка пића и вјештачки заслађена, као што “Дијетална кола“ или воћни сируп без шећера.
Док с друге стране, дневни унос пет или вишејпића без шећера повећава ризик зачак 4,5 пута.

У ствари, истраживачи су открили да су вјештачки заслађена пића подједнако лоша као и она са повећом количином шећера. Примјера ради, научници са Института Каролинска су новембра прошле године открили да 23 одсто мушкараца који дневно попију два дијетална пића, имају повећан ризик нарушавања здравља срца.
Такође је установљено да свакодневно попијена чаша од 200мл шећерног газираног напитка повећава ризик од дијабетеса типа 2 за 21 одсто.
У међувремену, према налазима објављеним у "European Journal of endoctrinology" сваки дијетални напитак повећава ризик за 18 одсто.

Водећи истраживач Josefina Lofvenborg истакла је да дијетална пића могу да стимулишу апетит, што доводи до повећања тежине:"Једна хипотеза је да нас исхрана базирана надијеталним безалкохолним пићима може стимулисатина повећање уноса хране, посебно слатке или слатке хране, што може да доведе до гојазности, што се сматра фактором ризика за појаву дијабетеса.“
Она је такође додала да вјештачки заслађивачи могу изазвати хемијске реакције унутар масног ткива, као и са бактеријама у цревима, што може довести до стања код којег тијело постаје мање толерантно на глукозу, тј. облик шећера, што узрокује настанак дијабетеса тип 2.
Истраживачи сада желе да процјене да ли једење одређене здраве хране, као што су масне рибе, може помоћи да се тај ризик преокрене.

Извор: Вечерње новости