latinica  ћирилица
20/10/2016 |  20:52 ⇒ 20:58 | Аутор: РТРС

Научници добили алкохол из ваздуха

Тим америчких научника је развио технологију за производњу етанола из угљен-диоксида коришћ́ењем електрохемијске реакције катализатора бакра и графена.
Лабораторија (Фото: Thinkstock) -
Лабораторија (Фото: Thinkstock)

- Користили смо угљен-диоксид тако што смо реакцију оксидације покренули у супротном смјеру - рекао члан тима Адам Роднион.

По његовим ријечима, истраживачи су били изненађени добијањем етанола од угљен-диоксида уз помоћ само једног катализатора са ефикасношћу до чак 63 одсто. Током експеримента тим је изазивао електрично пражњење у води, користећи катализатор који се састојао од наночестица бакра са додацима графена.

По првим претпоставкама научника, набори графена су нарочито ефикасни у самој хемијској реакцији, чиме се убрзава и олакшава претварање угљен-диоксида у у етанол.

- Набори графена су, буквално, као громобрани величине 50 нанометара који око себе концентришу и привлаче електрохемијску реакцију - рекао је Роднион.

Технологија је, фактички, спремна за практичну употребу, трошкови потребних катализатора су изузетно ниски, а реакција може да се изведе у води на собној температури. По ријечима научника, технологија може да се користи за складиштење енергије коју производе соларни панели и вјетрењаче.

Извор: Агенције