latinica  ћирилица
20/10/2016 |  19:41 ⇒ 20:30 | Аутор: РТРС

Колико пестицида поједемо у воћу и поврћу? (ВИДЕО)

Ако је ријеч о воћу - јабуке, ако се говори о поврћу – целер. Ово су намирнице које се налазе на врху листе воћа и поврћа за које се може очекивати да је загађено пестицидима.
Агенција за безбједност хране - Фото: РТРС
Агенција за безбједност хранеФото: РТРС

Није много боље ни на нашем тржишту, па су са полица недавно повучене нектарине, јабуке и наранџе које се нису смјеле наћи у продаји. Агенција за безбједност хране БиХ управо је завршила велики мониторинг воћа и поврћа на присуство пестицида.

Куповати на пијаци већ одавно није гаранција да је ријеч о производима који нису видјели пестициде. Мирсад Дрљачић каже да је некада могао вјеровати да су јабуке на тезги домаће, а сада већина носи ознаку неке од земаља увоза.

- Пијаца је катастрофа. (Зашто?) Зато што су умрли стари дједови, нема сјемена и сад сијемо храну која је хибрид и то је катастрофа. - каже Дрљачић.

Трговци, међутим вјерују, да су баш производи са њихове тезге сигурни и провјереног поријекла. Невен Баљак већ девет година продаје на тржници и свакој намирници зна поријекло.

- Већ годинама узимам од истих људи. Доносе робу из Далмације, од својих рођака, мој бадем, љешник са плантаже од људи које познајем, тако да сам сигуран 100 одсто - каже Баљак.

Мало ово значи, ако роба није контролисана прије него што је завршила на тезги. Агенција за безбједност хране БиХ управо је завршила велики мониторинг воћа и поврћа на присуство пестицида. Стручњаци лабораторије у Бечеју, која слови за најопремљенију у Србији и међународно референтну, испитали су 139 узорака на присуство 181 активне материје. Лоши резултати у пет случајева довели су до повлачења са тржишта неколико врста воћа.

- Од пет производа који су били позитивни, радило се у два случаја о нектаринама, оба из увоза, два пута наранџе, исто из увоза, те један случај јабука из домаће производње - каже Џемал Хајрић, директор Агенције за безбједност хране БиХ.

И не само то, остаци пестицида пронађени су у отприлике сваком трећем узорку.

- Имали смо забиљежено присуство пестицида у 45 узорака, али у нивоу који је испод максимално дозвољене количине, што нам индицира да је ријеч о доброј пољопривредној пракси - каже Хајрић.

У идеалним условима, кажу стручњаци, воће и поврће не би требало да садрже остатке пестицида. У пракси, међутим, то је тешко постићи, посебно јер савремена пољопривредна производња није могућа без примјене средстава за заштиту биља. У Пољопривредном институту Републике Српске кажу да постоје листе намирница у којима се пестициди очекују.

Татјана Цвијановић, из Пољопривредног института РС, каже да најчешеће проналазе остатке у воћу и поврћу које је кварљивије.

- То су зелена салата, грожђе, нектарине. То су узорци гдје пољопривредни прозивођачи да би заштитили и одржали плодове што дуже свјежим, морају да примијене неке пестициде - каже Цвијановићева.

Проблем је што савремена технологија хране подразумијева и пестициде и адитиве, а они се углавном не излучују из организма, већ се у њему таложе.

- Тако штетне материје доводе до промјена у генетском материјалу, појаве карцинома и утичу на репродукцију - каже нутрициониста Инга Марковић.

Ако је ријеч о лиснатом поврћу, највећа количина пестицида задржава се у спољашњим листовима. Код плодова са петељком, ризичан је дио око петељке, односно срце. Стручњаци кажу - савјети о потапању намирница у раствор воде и сирћета или соде бикарбоне не могу се увијек сматрати рјешењем, јер ни сви пестициди нису исти.

У Агенцији за безбједност хране тврде – мали број неуредних узорака доказ је да се тржиште БиХ може сматрати сигурним. С друге стране, када се докаже да производ није прикладан за употребу, он убрзо бива повучен са тржишта, па тако намирница која није у складу са законским правилима, са полица се уклања у року једног до два дана. Проблем је што бројни стручњаци упозоравају да закључак о сигурном тржишту најчећше базирамо на премалом броју узорака.