latinica  ћирилица
19/10/2016 |  22:03 ⇒ 22:19 | Аутор: РТРС

Сушење веша на радијатору, штетно по здравље

Многи у хладним данима немају другог избора него да веш суше унутар своја четири зида, на радијаторима. Али, ова навика могла би вас коштати здравља кад су у питању проблеми у вези са дисајним системом.

Шкотски истраживачи с Архитектонског факултета Макинтош установили су да многи домови у Шкотској имају превише влаге, а управо је сушење веша у становима одговорно за чак 30 одсто те влаге.

Три четвртине од стотину испитаних домова имало је велик ниво влаге која сваки дом претвара у богато расплодно тло за гриње и повећану концентрацију плијесни, пише Би-Би-Си.

Укупно 87 одсто домаћинстава у Глазгову, у којем је студија спроведена, суши веш у кући по хладном времену, од којих двије трећине њих одјећу суши на радијатору. То повећава ниво влаге у дому за 30 одсто оних дана када се веш суши, односно за 15 подсто за вријеме осталих дана. Стручњаци су закључили да су мањи, добро изоловани домови праве клопке за влагу.

Удисање спора плијесни може узроковати упалу, углавном код особа ослабљеног имунитета или може довести до алергијских реакција, поготово астме, јер имунитет реагује на споре кад их идентификује у горњим дисајним путевима и синусима.

Симптоми инфекције плијеснима укључују кашљање, непрестани умор, иритацију очију, грла и коже, главобоље или мучнину.

Извор: Б92