latinica  ћирилица
19/10/2016 |  12:08 ⇒ 12:13 | Аутор: РТРС

Ове врсте поврћа су здравије када их скувамо

Можда звучи контрадикторно, али поједино воће и поврће има више хранљивих материја када је скувано.
Парадајз - Фото: Screenshot
ПарадајзФото: Screenshot

Ово је шест врста поврћа које је здравије када је скувано.

1. Бундеве и друге зимске тикве

Наравно да нико неће јести живе, али је добро знати да кувана бундева има бројне антиоксиданте, попут бета-каротена, који се лакше апсорбују ако су скуване.

2. Шпаргла

Сирова шпаргла је укусна, али кувањем се разбијају њени чврсти зидови ћелија који отежавају нашем тијелу да апсорбује витамине А, Ц и Е, и фолата. Кување такође чини антиоксиданте више доступним.

3. Парадајз

Кувањем парадајза ослобађа се моћан антиоксидант ликопен. Висок унос ликопена повезан је са смањеним ризиком од рака и срчаних удара.

4. Шаргарепе

Портал “Scientific american“ пише о истраживању које је показало да куване шаргарепе имају већи ниво бета-каротена, који тијело претвара у витамин А. Витамин А је кључан за вид, репродукцију, раст костију и регулисање имуног система.

5. Печурке

Доктор Ендру Веил написао је за портал “Превенција“ да су печурке углавном нејестиве ако нису куване, и додаје да пажљивим кувањем они ослобађају хранљиве материје које садрже, укључујући протеин, витамин Б, минерале, као и остала једињења која друга храна не садржи.

“У Азији је традиција да се печурке користе и као храна и као лијек, зато што представљају природне одбрамбене механизме јер јачају имуни систем“, наводи доктор Веил.

6. Шпинат

Шпинат је једно од оних поврћа за које се не може одлучити да ли је здравији куван или сиров. Часопис “Вегетериан Тајмс“ пише да кување ослобађа већи број витамина А и Е, протеина, фибера, цинка, тиамина, калцијума и гвожђа. Такође, важни каротеноиди, као бета-каротен, лутеин и зеаксатин такође постају бољи за апсорбцију када је  шоинат куван.

На крају, упоређивање хранљивих материја у куваном и сировом поврћу је компликовано, јер и у једном и у другом има пуно хранљивиј материја.

Научник који се бави храном, Руи Хаи Лиу са Корнел Универзитета подсећа да начин на који молекули из биљака утичу на људско тијело и даље није потпуно откривен.

И закључује да треба јести разноврсно поврће и воће, на разне начине, како бисмо комбиновали унос разноврсних хранљивих материја.

Извор: Б92