latinica  ћирилица
19/10/2016 |  08:51 ⇒ 08:54 | Аутор: РТРС

Огласио "наопако штампаног петака" на Ибеју, понуда прешла 65.000 фунти!

Велшанин Мајк Харис је само пожелио да се нашали са људима који су спремни да "продају кућу" да би набавили новог британског полимерског "петака" са ријетким серијским бројевима. На штос са наопако штампаном новчаницом су се "упецали" многи.
Шаљивџија огласио „наопако штампаног петака“ на „Ибеју“, - Фото: Screenshot
Шаљивџија огласио „наопако штампаног петака“ на „Ибеју“,Фото: Screenshot

У Британији влада права помама за новим новчаницама од пет фунти које се могу прати у машини, јер су пластичне.

Заправо, на цијени су оне са малим серијским бројевима. Ако се узме у обзир да је штампано 440 милиона комада, шанса да неко од Острвљана добије примјерак са серијским бројем који почиње са АА01 је отприлике један напрема 440.

Наравно, прва штампана новчаница у првој серији, дакле она са бројем АА01 000001, поклоњена је краљици Елизабети Другој (чији лик се и налази на полеђини), што значи да је остало 999.998 комада са истом почетном ознаком у оптицају.

Када је видио колико су људи новца спремни да дају за поједине примерке, бивши морнарички официр Мајк Харис пожелио је да се нашали и види докле то све може да иде.

На познатом сајту за продају Ибеј поставио је оглас у ком је понудио "ријетког наопако штампаног петака"!

А заправо је само окренуо наопако полеђину регуларне новчанице.

Вјеровали или не, дошло је до правог рата понуђача! Тренутно је бројка коју је неко спреман да да за његовог "ријетког петака" више од 65.500 фунти!

Иако је истакао да је аутентичност новчанице "верификовао" измишљени Одјсек за наопако штампане енглеске апоене, понуде нису престајале да стижу.

Само су се понеки сетили да га питају "Шта је на другој страни новчанице?" и да ли би могао да им пошаље фотографију потврде од наведеног одсјека.

"Хтио сам да се нашалим, а испало је да неки људи то схватају преозбиљно. Неки ме називају легендом због шале, док се други баш нервирају", каже 54-годишњи Мајк.

Извор: РТС, Дејли мејл