latinica  ћирилица
17/10/2016 |  16:29 ⇒ 16:42 | Аутор: РТРС

Ливерпул продаје симбол града

Ливерпулска историјска зграда, Ројал Ливер Билдинг, симбол града познатог по "Битлсима" и истоименом фудбалском клубу, стављена је на продају први пут у својој једновјековној историји, саопштила је компанија за некретнине данас, а преноси агенција Франс прес.
Ливерпул продаје симбол града - Фото: РТС
Ливерпул продаје симбол градаФото: РТС


 

Очекује се да ће здање - украшено двјема скулптурама митских птица које су и симбол на беџу екипе Ливерпула, и које са врха зграде гледају на лучки град и ријеку Мерси, донијети око 40 милиона фунти (49 милиона долара), навели су извори.

Изграђена по узору на хеленистички храм у Балбеку, у Либану, стољетна зграда је стављена на продају први пут од своје изградње 1911. године.

„Ројал ливер билдинг је позната широм свијета и очекујемо да ће продаја привући велико интересовање инвеститора у Великој Британији и из свих дијелова свијета“, изјавио је Колин Томасон из компаније за некретнине ЦБРЕ, која је задужена да потражи купца.

Наводећи да је здање „истински култни симбол Ливерпула“, додаје да продаја „представља изузетно ријетку прилику за стицање уникатног дијела ливерпулске баштине“.

Зграда, која је у власништву осигуравајуће компаније "Royal London Insurance Society Mutual", има заштићени статус, и у њој имају пословне просторије многе компаније укључујући банкарског дива ХСБЦ и телевизију ИТВ, наводи француска агенција.

Извор: РТС