latinica  ћирилица
13/10/2016 |  12:10 | Аутор: РТРС

Кока кола и Пепси кола не желе да се прича о отровним састојцима у њима

"Кока кола" и "Пепси кола" не желе да идентификују и јавно наведу токсичне и канцерогене хемикалије које се налазе у њиховим производима и лобирају против усвајања закона који то предвиђају.
Газирани сок - Фото: илустрација
Газирани сокФото: илустрација

Ове компаније потрошиле су гомиле новца за лобирање унутар група које заговарају законе којима је предвиђено да се произвођачи безалкохолних и газираних пића одреде према отровним хемикалијама у својим производима.

Како пише "Њујорк тајмс", најновија истраживања објављена у америчком стручном часопису за превенцију показују да је индустрија газираних пића посљедњих пет година великим свотама покушала да ућутка удружења и групе које промовишу здрав живот.

Аутори студије, професор на бостонском универзитету Мајкл Сигел и његов студент Данијел Ерон, истражили су опширну документацију и преписку компанија са удружењима која промовишу здравље.

Они су открили да "мегакомпаније" троше велики новац да би, бар привремено, зауставиле све што може да угрози њихове производе.

Организација НААЦП, једна од најстаријих и најутицајнијих организација за људска права у САД, покренула је кампању против произвођача газираних пића која изазивају прекомјерну гојазност, посебно међу латиноамеричком и афроамеричком популацијом, те код дјеце.

Откривено је да је "Кока кола" покушала да заустави ту организацију пребацивши на њен рачун више од милион долара.

Америчко Удружење дијабетичара примило је од "Кока коле" донације у износу од 140.000 долара, америчко Удружење за болести срца 400.000 долара, а Национални институт за здравље два милиона долара мита да не "таласају" у вези са компанијиним производима.

Сва три прозвана удружења, међутим, демантују примање мита и тврде да им је новац дониран искључиво како би у сарадњи са тим компанијама промовисали здравље.

"Пепси кола" је за пар седмица потрошила шест милиона долара лобирајући унутар здравствених удружења.

Након што су подаци изашли у јавност, из управе компаније послали су саопштење у којем наводе да је неутемељено прозивати "Пепси колу" да својим производима подстиче прекомјерно дебљање, пошто су газирана пића тек мали дио понуде из асортимана.

"Кока кола" је тако на истраживања којима је покушала оспорити везу између газираних пића и гојазности потрошила стотињак милиона долара.

Медији наводе да је градоначелник Филаделфије покушао да забрани продају газираних пића у тамошњим дјечијим болницама, након чега је индустрија безалкохолних пића понудила донацију од десет милиона долара.

Понуда је одбијена, а град је одмах наметнуо порез на ту врсту пића.

Извор: Срна