latinica  ћирилица
10/10/2016 |  09:54 ⇒ 09:58 | Аутор: РТРС

Астматичари већ једва дишу

Велика влажност ваздуха погоршава симптоме пацијената са дисајним проблемима. Ваздух је нарочито загађен у ово доба године, јутарња магла и још високе концентрације полена додатно отежавају болест, пишу "Вечерње новости".
Астма (Фото: Thinkstock) -
Астма (Фото: Thinkstock)

Астамтичари у огромном броју већ осјећају погоршање симптома. Разлог томе је већа влажност и загађеност ваздуха као и још високе концентрације полена. Епизоде гушења, звиждања, кашља и стезања у грудима понекада су толико изражене да је неопходна хитна медицинска помоћ.

- Пацијенти који често имају нападе најчешће не користе лијекове који су им прописани на исправан начин и у режимима како је савјетовано. Уколико пацијент своје лијечење своди на употребу "брзих пумпица", односно пумпица које служе за брзо отклањање симптома, а не користи пумпице за контролу болести, које се најчешће користе ујутру и увече, онда може и да очекује погоршање болести.

Да би били сигурни у правилно спровођење прописане терапије астматичари би требало да имају писано упутство од стране свог љекара у којем им је јасно објашњено шта треба да раде у случају погоршања.

- Углавном се прво савјетује чешћа употреба пумпица за отклањање симптома, а уколико за 48 сати не дође до поправљања стања, даље се савјетује употреба оралних кортикостероида у периоду од пет до седам дана. Ако ни након спроведене оралне терапије нема побољшања, потребно је јавити се љекару.

Највећи ризик од погоршања болести имају астматичари који су пушачи, што није ријетка појава.

Данас се скоро половина случајева астме први пут јавља у зрелом животном добу. Зато би пацијенти који се често лијече антибиотицима због "бронхитиса", а који се буде ноћу због сувог кашља, или који имају историју оболијевања од астме, ринитиса, екцема требало да се обрате пулмологу.

Карактеристични симптоми астме су појава звиждања у грудима, стезања, кашља који врло често буди обољелог пред зору са осјећајем кратког даха.

Извор: Б92