latinica  ћирилица
08/10/2016 |  14:44 ⇒ 15:48 | Аутор: РТРС

Ново откриће може да помогне и старијим женама да затрудне

Научници су можда дошли до открића да људски јајник може да произведе нове јајне ћелије у одраслом добу.

Откриће би могло да повећа изгледе за нове третмане, који ће омогућити старијим женама да затрудне, али и помоћи млађим женама код проблема са зачећем.

Ако доказ буде потврђен, то може да значи да се жене не рађају са фиксним бројем јајних ћелија, као и да тијело ипак може да повећа број јајних ћелија. До сада је ово била главна препрека женским репродуктивним могућностима.

Мала студија укључивала је пацијенте обољеле од рака, а биоспија јајника млађих жена које су прошле хемотерапију показала је да су имале далеко већу густину јајних ћелија од здравих жена истих година.

Професорка Евелин Телфер, која је предводила студију на Универзитету у Единбургу рекла је: "Ово је нешто вриједно пажње и потпуно неочекивано за нас. Ткиво је изгледа формирало нове јајне ћелије иако догма гласи да људски јајник има фиксни број јајних ћелија и да се нове не могу више формирати."

До открића су дошли тако што је њен тим у почетку истраживао зашто лек ABVD не изазива проблеме са плодношћу, као већина хемотерапија.

Са друге стране, постоје и другачија могућа објашњења повећања броја јајних ћелија. Једно од њих гласи да су јајне ћелије већ постојале, али су "испливале на површину" под утицајем третмана на јајнике, или да су се ћелије подијелиле на два или више дијелова, као посљедица штете коју је хемотерпија могла да нанесе.

- На случај би требало да се гледа са стране радозналости, а не као на откриће, све док се не истражи дубље - каже Дејвид Албертини, директор лабораторије Центра за људску репродукцију у Њујорку.

Наиме, у спроведеној студији су поређени јајници пацијената који су примали лијек ABVD, и оних жена које су примале јачу дозу лијекова (OEPA-COPDAC), за коју је познато да утиче на неплодност. Поред тога, било је и узорака од 10 здравих жена. Пацијенткиње које су примале ABVD имале су више јајних ћелија од осталих.

- Велики проценат је у питању. Не ради се само о неколико јајних ћелија. Стога немамо друго објашњење од оног да су се формирале нове јајне ћелије - објашњава Тефлерова.

Наиме, јајне ћелије код ABVD пацијената биле су "млађе" - попут оних код дјевојчица у пубертету - што иде у приилог теорији да су новонастале и да нису скроз развијене.

Претходна научна група Тефлерове идентификовала је нешто што би могле бити матичне ћелије у јајницима, које би могле да се развију и изгледају попут јајних ћелија. Ипак, није још увијек јасно да ли ове ћелије могу бити функционалне ћелије које се могу оплодити - а чак се и постојање матичних ћелија у јајнику оспорава од стране других научника.

Извор: Б92