latinica  ћирилица
06/10/2016 |  19:49 | Аутор: РТРС

Генетска склоност ка никотину

Да ли ће неко током живота да буде пушач или не, не зависи од воље те особе већ прије свега од гена, тврде амерички научници.

Да ли ће неко током живота да буде пушач или не не зависи од воље те особе већ прије свега од гена, тврде амерички научници са Института за лијечење болести дисајних путева у Њујорку, након опсежног 40-годишњег истраживања. Они су установили да један број испитаника посједује генетске варијације које се манифестују у одређеним годинама. Први пут се испољавају у тинејџерском периоду, када већина особа и пали прву цигарету, а касније током живота узрокују изузетно јаку никотинску зависност.

- Тинејџери код којих је установљена генетска предиспозиција ка пушењу брзо су прелазили пут од пробања цигарете до уласка у круг зависника. Гени чак играју и пресудну улогу код особа које покушавају да се одвикну од пушења - истакао је др Данијел Белски, вођа истраживачког тима.

На почетку истраживања показало се да је чак 70 одсто, у то време младих испитаника, пробало цигарету. Од овог процента, 27 је имало генетску варијацију и они су у наредне двије деценије били страствени пушачи и тешки зависници од никотина. Само пет посто је успјело да се ослободи ове нездраве навике, док 22 процента није могло да престане да пуши, упркос јакој вољи и бројним покушајима.

Извор: Новости