latinica  ћирилица
06/10/2016 |  18:47 ⇒ 19:03 | Аутор: РТРС

Кестен, неодољиви владар јесењег стола

Питоми кестен (Castanea sativa) је дрво из породице буковки које карактерише црвенкасто-смеђи плод. Ово орашасто воће претежно расте у јужном дијелу Европе и на Средоземљу, а у појединим записима се наводи да је једна од првих намирница коју су људи конзумирали.
Кестен - Фото: илустрација
КестенФото: илустрација

1. Намирница која засићује

Сто грама печеног кестена има око 245 калорија, па се из тог разлога ови плодови називају намирницом високе енергетске вредности. Занимљиво је да се калоријска вриједност удвостручује његовом термичком обрадом, односно повећава се количина бјеланчевина и угљених хидрата у плоду.

2. Намирница за режим исхране без глутена

Више од четрдесет одсто кестена чини скроб, због чега је погодан за припрему пиреа, супа, и других слатких и сланих јела. С обзиром на то да садржи глутен, препоручује се особама који болују од целијакије или га избјегавају у својој исхрани.

3. Намирница која подстиче рад цријева

Кестење је одличан извор влакана која смањују ниво лошег холестерола у крви, али и подстичу рад цријева, односно бољу и редовнију столицу.

4. Намирница која чува бубреге и срце

Кестен је богат калијумом и фосфором, као и незасићеним мастима, па се препоручује особама које пате од болести срца и кардиоваскуларног система, али и бубрежним болесницима. Осим тога, садржи значајну количину витамина А, Б и Ц, као и мангана, калцијума, хлора, гвожђа и магнезијума.

5. Намирница која јача имунитет и кости

Бакар је минерал који појачава снагу костију, помаже у производњи црвених крвних зрнаца, побољшава рад нерава и ојачава имунитет. Осамдесет грама кестена дневно задовољава петину потреба за овим минералом, па се свакако препустите уживању у овом орашастом воћу.

Савјет плус:

На шта треба да пазите кад купујете кестење?

Када купујете свјеже кестење, одаберите плодове сјајне површине и без видљивих оштећења љуске. Када их узмете у руку, тежина треба да одговара њиховој величини. Избјегавајте кестење које има шупљи звук кад га тресете. Убране или купљене плодове чувајте на тамном и хладном мјесту.