latinica  ћирилица
06/10/2016 |  16:14 ⇒ 16:17 | Аутор: РТРС

Пет намирница које не смијете подгријавати

Већина нас често подгријава јела у микроталасној пећници или на шпорету. Можда нисте знали да неке намирнице никако не бисмо смјели да подгријавамо јер оне садрже ствари које код поновног загријевања постају токсичне.

То може да остави краткорочне посљедице попут пробавних проблема, али и да дугорочно наштети нашем здрављу

1. Целер. Углавном га користимо за кување супе и чорбе или за пире и салате. Након кувања целер обавезно треба извадити из супе и појести га свјежег. Садржи хранљиве материје које постају токсичне усљед поновног загревања.

2. Јаја. Такође спадају у групу ризичних намирница. Никада не подгревајте тврдо кувана јаја, кајгану или мусаку с преливом од јаја. Као и већину других намирница, најбоље их је појести свјже припремљене. Смијуу да се чувају у фрижидеру и поједу хладне.

3. Спанаћ. Стручњаци препоручују да кувани спанаћ поједете одмах након припремања и не остављате га за касније, а поготово не за дан послије. Он садржи високи проценат хранљивих материја које се усљед стајања, али и поновног подгријевања претварају у канцерогене и опасне за наше здравље.

4. Кромпир. Већину нас одмалена су учили да се кромпир никада не подгријава и не оставља за дан послије. Били су у праву. Наиме, ради се о изразито здравој намирници која губи све своје хранљиве материје током загријевања, али и постаје токсична. Ако припремате вариво за неколико дана, не стављајте у њих кромпир.

5. Гљиве. Једу се одмах након припреме. Подгријавање мијења састав протеина у гљивама због чега може доћи до разних пробавних проблема. Такође, мијењају свој укус. Забрана подгријевања вриједи и за супе, рижота и сва друга јела у којима се налазе гљиве.

Извор: Агенције