latinica  ћирилица
03/10/2016 |  16:55 | Аутор: РТРС

Кина- Аларамантне преваре у фрамацеутским компанијама

Истрага коју је спровела Влада Кине показала је да је више од 80 одсто података кориштених у клиничким студијама којима су испитивани нови лијекови – лажно.
Лабораторија (Фото: Thinkstock) -
Лабораторија (Фото: Thinkstock)

Извјештај открива преваре на готово свим нивоима и показује да су неке фармацеутске компаније криле или брисале извјештаје потенцијално опасних нуспојава и манипулисали подацима о резултатима клиничких студија.

У свејтлу нових открића, отказана је масовна производња 80 одсто нових лијекова.

Истрага коју је спровела Државна агенција за храну и лијекове испитала је податке 1.622 клиничка истраживања нових фармацеутских производа који су чекали на дозволу за масовну производњу.

Откривено је да 80 одсто података није успјело да испуни захтјеве за правилну анализу. Не само да се показало да су многи "нови" лијекови само комбинација постојећих, него се испоставило да су многи резултати клиничких студија написани прије самог извођења испитивања и да се подацима једноставно манипулисало тако да се поклапају с оним што су компаније жељеле да "открију".

Што је најгоре, готово сви укључени у та истраживања – од научника, до челника компаније – сносе неки ниво одговорности. Чак је и трећина "независних" истраживача била саучесник фабрикације резултата.

Другим ријечима, кинеска фармацеутска индустрија је у великом проблему, а у питање су доведени чак и лијекови који су раније добили дозволу.

Засад је извјештај Агенције објављен само на кинеском језику у тамошњем економском билтену, али се очекује да ускоро буде објављен и на енглеском.

Здравствени стручњак Лу Лијанг тврди да је овај проблем јавна тајна.

- Домаће тржиште за фармацеутске куће са Запада у Кини је или сувише сужено генеричким производима који се већ дуго налазе у понуди или се окреће око заједничке производње страних и домаћих компанија - каже Лијанг.

- Могуће је и да кинеске фармацеутске фабрике чувају формуле одређених лијекова чији су патенти истекли. Овдје се не ради на развоју лијекова на исти начин као на Западу. Мислим да резултати ове студије нису преувеличани - сматра он.

Иако традиционална кинеска медицина није обухваћена истрагом, поједини сматрају да је ситуација у овој пракси још гора, јер ју је теже законски регулисати.

- Није ријеч само о лијековима. У Кини је све лажно, а ако постоји неки профит у фармацији, онда ће неко лажирати и лијекове - закључује Лијанг.

Извор: Б92