latinica  ћирилица
30/09/2016 |  12:31 ⇒ 12:51 | Аутор: РТРС

Утврђени стандарди исхране за дјецу од прве до шесте године

Министарства просвјете и културе и здравља и социјалне заштите Републике Српске и Институт за јавно здравство представили су данас у Бањалуци, нове стандарде исхране за планирање јеловника у предшколским установама за дјецу од прве до шесте године, те упутство како ове стандарде примјењивати.
Бањалука- Утврђени стандарди исхране за дјецу у предшколским установама - Фото: СРНА
Бањалука- Утврђени стандарди исхране за дјецу у предшколским установамаФото: СРНА

Министарство просвјете завршава израду правилника о начину остваривања исхране, његе, превентивно-здравствене и социјалне заштите дјеце у предшколској установи који се не односи само на правилну исхрану, него и на здравствену и социјалну заштиту дјеце и генерално повећање квалитета услуга у предшколским установама.

Помоћник ресорног министра Радмила Коцић Ћућић истакла је да ће примјена ових докумената бити услов за рад предшколских установа у Српској.

"Знамо да је исхрана важна не само за раст и развој него и за стварање навика у овој доби, али и спречавање болести насталих због неправилне исхране", рекла је Ћућићева.

Помоћник министра здравља Амела Лолић истакла је да су бројна истраживања показала директну везу између исхране дјеце, али и других услова, у раном расту и развоју и касније појаве масовних незаразних болести.

Нагласила је да је позната веза између исхране људи и заразних болести, али да савремена медицина потврђује да је неправилна исхрана фактор ризика за настанак кардиоваскуларних обољења, карцинома и слично.

Координатор активности у вези с унапређењем исхране дјеце у предшколским установама у Институту Драгана Стојисављевић рекла је да су се стандарди правилне исхране и до сада примјењивали у вртићима у Српској, али да је нови документ рађен у складу са најновијим медицинским сазнањима и први пут након рата у БиХ као документ са јеловницима.

Према њеним ријечима, примјена нових стандарда у предшколским установама значила би да се дјеци, на примјер, неће више служити паштете и виршле, него замјенски намази од свјеже рибе и пилетине, те да ће се увести више ужина од свјежег воћа умјесто сокова са вјештачким шећерима и адитивима.

Она је додала да је неохопдно да се уз правилну исхрану дјеце у вртићима дјеца и код куће правилно хране.

"Стандарди исхране за планирање јеловника у предшколским установама за дјецу узраста од прве до шесте године - јеловници и нормативи" биће доступни у свим предшколским установама у Српској, те другим установама за васпитање, образовање и бригу о дјецу, те јавно доступан на интернет страницама надлежних установа како би био доступан и родитељима чија дјеца нису обухваћена предшколским образовањем и како би га примјењивали и код куће.

Овај документ настао је уз подршку Уницефа у БиХ.

Извор: СРНА