latinica  ћирилица
25/09/2016 |  09:12 ⇒ 09:13 | Аутор: РТРС

Знате ли како се правилно једе бијели лук?

Бијели лук је једна од најмоћнијих биљака на свијету која је у употреби већ хиљадама година захваљујући својим снажним љековитим својствима.
Бијели лук (фото: Новости) -
Бијели лук (фото: Новости)

Он је редован гост у нашим јеловницима, али и биљка којој се радо окрећемо када имамо прехладу или грипу. У народу је познат као природни антибиотик, а да је заиста љековит потврђују и стручњаци.

У бијелом луку се налази готово стотину активних хемијских спојева, а међу њима и неколико антиоксиданса - спојева који смањују трошење и оптерећеност ћелија организма. Још није сасвим јасно како сви саставни дијелови бијелог лука дјелују у тијелу, али он заиста дјелује као антибиотик, средство за одчепљивање дисајних путева, антиканцерогено и противупално, сузбија гљивице и поједине вирусе, појаснила је нутриционистица Матеја Мрмић.

Бијели лук своја љековита својства може захвалити моћном споју алицину којим се ова биљка брани од напада бактерија и гљивица.

Како бисте на најбољи начин искористили благотворно дјеловање бијелог лука, требали бисте га често и правилно конзумирати.

1. Прије конзумације обавезно га згњечите како бисте подстакли ензимску реакцију у којој настаје алицин.

2. Сваки дан требали бисмо појести најмање три чешња бијелог лука.

3. Најбоље га је конзумирати у сировом стању.

4. Ако га термички обрађујете, нека то буде кратко - не више од 10 минута.

Многи избјегавају да једу бијели лук због његовог снажног мириса. Важно је знати да је он посљедица твари које садрже сумпор и које му дају љековита својства. Проблем неугодног задаха након конзумације можете ријешити жвакањем першуновог лишћа, зрна каве или коморача.