latinica  ћирилица
21/09/2016 |  21:41 | Аутор: Агенције

Пушење: Трагови на генима остају 30 година након престанка

Резултати недавног истраживања указују на то да би ДНК метилација – процес путем којег ћелије контролишу генетску активност –могла да буде важан знак који указује на постојање пушачке историје код пацијената.
Цигарете - Фото: илустрација
ЦигаретеФото: илустрација

Откриће мјеста ДНК метилације могло би да допринесе стварању нових третмана који би дјеловали на те области.

Научници већ знају да код некадашњих пушача постоје шансе за настанак срчаних болести и појединих типова канцера, чак и неколико деценија након престанка конзумирања дувана. Међутим, ови молекуларни механизми још нису сасвим јасни.

Научници са Медицинског факултета Универзитета Харвард анализирали су мјеста ДНК метилације у оквиру људског генома користећи узорке крви сакупљење од готово 16.000 учесника у истраживању – бивших пушача и људи који никада нису пушили.

Резултати до којих су дошли показали су да су се код бивших пушача ова мјеста враћала на стање карактеристично за људе који пет година нису запалили цигарету након престанка пушења. Међутим, поједина мјеста метилације била су присутна чак и након 30 година.

Статистички најважнија мјеста била су везана за болести које се доводе у везу са пушењем, попут кардиоваскуларних болести и одређених врста рака.