latinica  ћирилица
21/09/2016 |  08:23 | Аутор: РТС

Хронични умор указује на проблеме

Борба организма с неком болешћу захтијева енергију, па није ни чудо што је умор један од најчешћих симптома било ког здравственог проблема.
Илустрација
(Фото: Thinkstock) -
Илустрација (Фото: Thinkstock)

Иако не може љекара да доведе до дијагнозе, исцрпљеност је свакако знак да нешто није у реду.

Један од проблема у вези са умором је како га препознати. Можда спавате дуже или чешће или немате снаге за вјежбање као прије? Можда проблем није физички умор, већ емоционални или ментални?

Понекад умор није посљедица неочекиваних промјена или свакодневног темпа живота, већ је заправо симптом здравственог проблема.

Ослабљена штитна жлијезда

Међу најчешћим здравственим проблемима који се манифестују кроз умор је ослабљена штитна жлијезда. У питању је жлијезда која се налази испод грла на врату, а учествује у многим тјелесним функцијама, од метаболизма до имунолошког система.

Иако је умор први симптом ослабљене штитне жлијезде, други знакови могу бити вишак килограма, затвор, сува кожа и хронични осјећај хладноће.

Адренална инсуфицијенција

Кад надбубрежна жлијезда не ради како треба, организам не производи довољно кортизола. Посљедице су губитак килограма, бол у абдомену, пролив, хиперпигментација и умор.

Синдром хроничног умора

Мијалгички енцефаломијелитис или синдром хроничног умора стање је у којем особа није способна да извршава чак ни свакодневне задатке попут одласка на посао или у продавницу. Око једне четвртине људи који болују од синдрома хроничног умора не напуштају дом или кревет.

Симптоми су потешкоће при размишљању и тјелесни болови, као и јаке упале које настају чак и при најмањој физичкој активности.

Анемија

Анемија је мањак црвених крвних зрнаца која разносе кисеоник широм нашег тијела. Постоји више врста анемија, али умор им је свима заједнички.

Бљедило, вртоглавица, главобоља и крхки нокти такође су симптоми анемије.

Дијабетес

Честа потреба за вршењем нужде и стална жеђ пропраћена хроничним умором симптоми су дијабетеса. Узрок је борба тијела с вишком глукозе у крви.

Депресија

Депресија је поремећај у мозгу који утиче на расположење, а може узроковати хронични умор. Биологија депресије још није потпуно јасна, па тако ни зашто узрокује умор који обољеле онемогућава у вршењу свакодневних задатака.

Туга, губитак апетита и проблеми с концентрацијом такође су симптоми депресије.

Ендокардитис

Срчана упала коју узрокују бактерије оштећивањем унутрашње срчане опне узрокују грозницу и умор. Највећи ризик од ендокардитиса имају особе које већ имају оштећено срце. Терапија се углавном састоји од примања антибиотика, али може бити потребна чак и операција.

Проблеми с дисањем током спавања

У случају дјелимично или потпуно зачепљених дисајних путева, особе током спавања могу плитко или нередовно да дишу. Паузе у дисању могу трајати чак и до једног минута, а углавном завршавају кашљањем или хркањем.

Иако нису опасни по живот, проблеми с дисањем током спавања могу створити трајни осјећај умора. Умор и хркање су једини симптоми, али једино аудио-снимак или особа с којом спавате може да потврди да током ноћи имате проблема с дисањем.