latinica  ћирилица
20/09/2016 |  20:06 | Аутор: Агенције

Сваки осми тинејџер у Европи се коцка на интернету

Сваки осми тинејџер се често коцка онлајн, а сваки пети редовно игра игрице на интернету, резултати су најновијег истраживања које показује да се смањио проценат младих који пуше и пију.
Илустрација (Thinkstock.com) - Фото: B92
Илустрација (Thinkstock.com)Фото: B92

У истраживању чији су резултати данас објављени учествовало је 96.000 ђака узраста 15 и 16 година из 35 земаља, преноси Гардијан.

Умјесто цигарета и алкохола, данас нове разлоге за забринутост представљају провођење превише времена на интернету и нове психоактивне дроге.

Истраживање Европског школског истраживачког пројекта о алкохолу и наркотицима (Еспад) показало је да интернет није постао само саставни дио свакодневног живота данашњих генерација тинејџера него и да његово коришћење изазива зависност.

Тинејџери користе интернет у просјеку 5,8 дана седмично, а дјевојчице (83 одсто) проводе више времена на друштвеним мрежама од дјечака (73 одсто), док тинејџери (39 одсто) више играју онлајн игрице од својих другарица (седам одсто).

Резултати истраживања показују да се 23 одсто дјечака коцкало онлајн у претходној години, док је само пет одсто дјевојчица покушало да тако заради новац, мада је малољетницима у многим земљама забрањено коцкање.

Међу учесницима анкете сваки осми дјечак се коцкао често, односно два до четири пута мјесечно или чешће у претходних 12 месеци. Највећи број случајева честог тинејџерског коцкања забиљежен је у Хрватској, Кипру, Финској, Грчкој, Црној Гори и Словенији.

Када су у питању онлајн игрице, 23 одсто тинејџера игра редовно, односно играло је најмање четири пута у претходној седмици. Данска, Шведска, Естонија, Норвешка и Финска су земље гдје дјечаци највише играју онлајн игрице.

Истраживање Еспада показује и да је 18 одсто тинејџера бар једном у животу пробало дрогу, у највећем броју случајева марихуану.

Нове психоактивне супстанце се данас користе чешће него амфетамини, екстази, кокаин или ел-ес-ди, а пробало их је четири одсто европских тинејџера. Највиши нивои коришћења нових психоактивних супстанци забеиљежени су у Пољској, Естонији, Бугарској, Хрватској и Ирској.

Истраживањем су утврђени позитивнији трендови када су у питању пушење и алкохол. Већина, 54 одсто тинејџера казало је да никада није пушило, а 21 одсто да су пушачи.

Конзумирање алкохола се смањило са 56 одсто 2005. на 46 одсто прошле године.

Истраживачи упозоравају да је све више доказа да претјерана употреба интернета, играње игрица и коцкање имају исти потенцијал да постану предмет зависности као психоактивне суптанце и да је неопходно уложити напоре да се то спријечи у дјетињству и адолесценцији.