latinica  ћирилица
19/09/2016 |  09:21 | Аутор: СРНА

УКЦ РС: Почиње радионица "Анестезија у породиљству"

Удружење анестезиолога и реаниматолога Српске и Клиника за анестезију и интензивно лијечење Универзитетског клиничког центра /УКЦ/ Републике Српске организују четвородневну радионицу "Анестезија у породиљству", која ће почети данас у Бањалуци.
УКЦ РС - Фото: илустрација
УКЦ РСФото: илустрација

Радионица се одржава до четвртка, 22. септембра у склопу сарадње са непрофитном хуманитарном организацијом "Кyбеле" из САД.

Радионица се састоји из практичног дијела /тзв. хендс он обуке/ у операционим салама Клинике за гинекологију и акушерство УКЦ Српске, те теоретског дијела о предностима регионалне анестезије, који ће водити волонтери "Кyбеле", Вандербилт Универзитета, професор доктор Куртис Бесинџер и доцент доктор Мери Димикели.

У раду радионице ће учествовати анестезиолози Републике Српске и дистрикта Брчко, гинеколози и медицинско особље Клинике за гинекологију и акушерство УКЦ Српске.

"Вјерујемо да ће додатна практична и теоријска обука анестезиолога Српске по питању регионалне анестезије у значајној мјери допринијети сигурнијем и лакшем породу, уз максималну сигурност мајке при породу, те да ће се у великој мјери побољшати услови за сам чин порода у нашој установи", саопштено је из УКЦ Српске.

У сриједу, 21. септембра, у улазном холу зграде Матернитеа, у 13.00 часова биће одржана конференција за новинаре на којој ће бити представљени резултати радионице.

Предности регионалне анестезије у односу на општу су у томе да је обично сигурнија за породиљу и дијете.

Организација "Кyбеле" развила је едукациони модел заснован на волонтерима који долазе из САД, Канаде, Велике Британије, Европе и Аустралије.