latinica  ћирилица
16/09/2016 |  14:09 ⇒ 14:42 | Аутор: Агенције

Комбиновање чили папричица и ђумбира спрјечава рак

Научници су доказали да је комбинација ова два једњења одлична за смањење ризика од тумора.
Чили папричице (фото:zena.blic.rs) -
Чили папричице (фото:zena.blic.rs)


Према Америчком друштву хемичара, једињења капсаицин из љутих папричица и 6-гингерол из ђумбира, смањују ризик од рака плућа када се заједно користе.

Истраживачи већ неко вријеме знају да ђумбир и чили паприка садрже пуно здравих материја, укључујући бројне антиоксидансе, али нови докази указују да када их једемо заједно, могу да помогну у превенцији рака.

Претходне студије су тврдиле да капсаицин, који даје љути укус, може да изазове рак. Али, нова открића указују да једињење опорог укуса из ђумбира, 6-гинергол, може да дјелује против потенцијално штетних утицаја капсаицина.

Два кључна једињења, капсаицин и 6-гингерол, вежу се за исти рецептор на ћелијама који је повезан са растом тумора.

Током неколико недјеља, истраживачи су хранили мишеве који су били склонији раку плућа са или само са капсаицином или само са 6-гингеролом, или комбинацијом ова два једињења.

Закључили су да ће мишеви храњени само капсаицином врло вјероватно развити туморе плућа. Са друге стране, само половина мишева који су били храњени 6-гингеролом су развили болест.

Још нижи проценат од само 20 одсто мишева којима су дали капсаицин и 6-гингерол, развили су рак плућа.

Будуће студије ће се усредсредити на то како тачно једињења дјелују да би се смањио ризик од рака.

Чили и ђумбир су нашироко коришћени зачини, нарочито у азијској кухињи, а научници су дуго проучавали њихове потенцијалне здравствене предности. Ипак, нека прошла истраживања указују на негативне здравствене ефекте ових зачина.

Наиме, научници су открили да људи који су зависни од зачињене хране и чија је исхрана богата капсаицином могу да имају већи ризик од рака желуца, па треба пазити да се не претјерује са овим зачинима.