latinica  ћирилица
14/09/2016 |  19:13 | Аутор: РТРС

У Аргентини пронађен метеорит тежак 30 тона (ВИДЕО)

Метеорит тежине преко 30 тона - други по величини икада пронађен - откривен у мјесто Чако у Аргентини.

"Иако смо се надали да ће тежити изнад регистрованог, нисмо очекивали да ће прећи 30 тона", рекао је Марио Вескони, предсједник Астрономског Удружења Чако. "Величина и тежина су нас изненадили", рекао је.

Метеорит је откривен крајем прошле седмице у граду Ганседо, који се налази у подручју познатом као Кампо дел Сијело или "Поље Неба". Прије 4.200 до 4.700 година, ова регија је погођена снажном кишом метеора која је преплавила крајолик с процијењених 100 тона свемирског смећа. Од 19. вијека, научници хрле ка том подручју, откривајући фрагменте величина од неколико милиграма до неких величине машине за прање веша.

Видео који је снимљен на налазишту показује локалну екипу која подиже дивовску стијену из пјесковитог тла. Судећи према  коментарима објављеним на Редиту, услови за копање нису били нимало лаки.

"Ови момци су се суочили са прилично плитким слојевима подземне воде, па су се бојали да би њихово откриће могло бити потопљено", написали су.

Када су пронашли овај метеорит, оно што су предвиђали и остварило се. Вода се почела прелијевати преко њиховог открића. Тако је град Ганседо посудио машине за рјешавање тих струја, и то је разлог због којег су метеорит назвали 'Ганседо'."

Према неким процјенама, метеор вриједи између 10 и 12 милиона долара. У настојању да ово мјесто одврате од лопова, истраживачки тим ће остати на лицу мјеста и тражити друге метеорита сличне величине.