latinica  ћирилица
13/09/2016 |  15:14 ⇒ 17:36 | Аутор: РТРС

УКЦ РС: Њујоршки анестезиолози о регионалној анестезији при порођају (ВИДЕО)

Хуманитарна организација "Кибела" током своје мисије по европским земљама посјетила је и Клинику за анестезију и реанимацију Универзитетског клиничког центра Републике Српске.
Анесезиолози  Иван Величковић и Дарко Голић - Фото: СРНА
Анесезиолози Иван Величковић и Дарко ГолићФото: СРНА

Пренијели су одређена знања из области регионалне анестезије и постоперативне аналгезије у циљу безбједног порода.

Досадашња пракса код нас, када су у питању царски резови, потврђује да је више од 70 одсто пацијенткиња порођено под дејством опште анестезије. Међутим, у западном свијету се користи регионална анестезија, јер је како најновије студије показују, безбједнија за пацијента и бебу.

Начелник Клинике за анестезију и интезивно лијечење Дарко Голић рекао је да ће нове технике које усвајају додатно побољшати здравствену ситуацију у УКЦ-у.

- До сада је било уобичајемо да се царски рез ради у општој анестезији, што значи да пацијент спава, а наше колеге из Америке нам говоре да је сигурније да се обавља у неком облику регионалне анестезије - рекао је Голић.

Специјалиста анестезиолог у Сани болници Бруклин у Њујорку Иван Величковић рекао је да Кибела програм сарадње америчких љекара и оних који се баве анестезијом за породиљство, постоји већ пет година, а први пут је присутан у Бањалуци, истичући да је пријатно изненађен знањем бањалучких љекара и условима рада.

- Наш циљ је да искуства и рад из Америке пренесемо овдје на бањалучке љекаре. Желимо да успоставимо дугогодишњу сарадњу која би значила долазак америчких љекара на ове просторе ради размјене искустава - рекао је Величковић.

За два дана, колико бораве у Бањалуци, амерички доктори оперисали су осам пацијенткиња у спиналној или епидуралној анестезији. Ријеч је о новој врсти анестезије гдје је пацијенткиња будна, само је циљани дио под дејством анестезије. Тихана Пикњач, оперсиана је прије 24 часа, под дејством спиналне анестезије и сада се и она и беба осјећају добро.

- Цијело особље је било укључено, добро се осјећам - каже она.

Пацијенткиња има право да изрази који облик анестезије жели, међутим постоје ситуације када се, због здравља, та жеља не може испунити и онда анетезиолог треба да одреди коју ће анестезију примијенити. Цијена спиналне анестезије је нешто више од 200 КМ.