latinica  ћирилица
12/09/2016 |  15:38 | Аутор: РТС

Тјестенина жене чини мршавијим?

Софија Лорен, једна од најљепших жена која се појавила на великом платну, много пута је рекла да су за њену фигуру најзаслужније шпагете. Сада и истраживања показују да "озлоглашена" тестенина помаже женама да одрже витку линију.
Храна - Фото: РТРС
ХранаФото: РТРС

У студији објављеној у стручном часопису Nature's Nutrition and Diabetes Journal, научници италијанског института IRCCS (Istituto Neurologico Mediterraneo Neuromed) у граду Поцилију открили су резултате до којих су дошли испитујући утицај тјестенине на опште здравствено стање.

Паста је дио типичне медитеранске исхране богате, између осталог, маслиновим уљем, орашастим плодовима, воћем, поврћем, док су риба и пилетина заступљене умјерено, а најмање млијечни производи, црвено месо и месни производи и слаткиши.

Више студија показало је да овај начин исхране има бројне позитивне ефекте на здравље. Међутим, ово је прво истраживање у којем је у фокусу била паста и њен утицај на тејлесну тежину.

Будући да је и Италију почела да захвата мода протеинске дијете, то јест исхране са врло мало угљених хидрата, стручњаци института IRCCS понадали су се да ће можда наћи здравствени разлог да тјестенина не буде избачена из тањира.

У испитивању је учествовало готово 14 и по хиљада особа старости између 35 и 79 година из региона Молизе, док су припадници контролне групе (9.319 учесника) изабрани из свих крајева Италије. Сви учесници су рођени у Италији и прије истраживања нису били на специјалном режиму исхране.

Порције тјестенине биле су искључиво од 60 грама. Током три године, истраживачи су пратили навике у исхрани припадника обје групе насумице одабраних радних дана или викендом, али не и током великих празника. Праћена је тјелесна тежина, висина, обим струка и кукова.

Након анализе резултата, стручни тим је дошао до запањујућег закључка: "Као традиционална компонента традиционалне медитеранске дијете, тјестенина је негативно асоцирана са индексом тјелесне тежине (БМИ), обимом струка и односом обима струка и кукова".

То што је тјестенина у "негативној вези" са наведеним параметрима значи да што више једемо таква јела то БМИ више опада, то јест ужи нам је струк и линија виткија, објашњавају аутори студије.

Наравно, веома важно је не претјеривати, то јест конзумирати порције које садрже око 60 грама тјестенине.