latinica  ћирилица
09/09/2016 |  19:48 | Аутор: Агенције

Колико узети слатког дневно?

Нутриционисти упозоравају да претјерано конзумирање слаткиша или намирница које га садрже може да буде веома опасно. Па колико онда смијемо да "засладимо дан", а да не угрозимо здравље?
Слатко - Фото: РТРС
СлаткоФото: РТРС

Шећер - главно "погонско" гориво за рад можданих ћелија, уједно је важан извор енергије и не треба га се одрећи. Али нутриционисти упозоравају да претјерано конзумирање слаткиша или намирница које га садрже може да буде веома опасно.

Колике су дозвољене  количине:

* Шећер се у организму одмах троши, а уколико се унесе у превеликој дози, панкреас почиње да производи инсулин како би смањио ниво шећера у крви. Тај механизам, међутим, стимулише апетит и доводи до тога да уносимо нове количине шећера и калорија. И то није једини проблем. Када уносимо превише шећера, јетра почиње да производи масти и холестерол!

* Глукозу садржану у шећеру мозак користи као "погонско гориво". А пошто мозак не може да прави залихе, да би се избјегао пад концентрације, треба му редовно додавати нову количину горива.

* Не претјерујте ни са хљебом и тјестенинама, јер и они садрже шећере. Ако дневно конзумирате порцију тјестенина и 2-3 кришке хљеба, нема проблема. Али ако прекорачите ову дозу, онда обавезно смањите количину шећера којим заслађујете кафу, слаткише и воћа богатог шећером. Једино тако успјећете да сачувате линију.