latinica  ћирилица
08/09/2016 |  18:38 ⇒ 18:40 | Аутор: Б92

Да ли је органска храна заиста здравија?

Вјечита дискусија о томе да ли је органска храна здравија од конвенционалне покренула је многа истраживања, која су показала изненађујуће резултате.
Храна - Фото: telegraph
ХранаФото: telegraph

Прва група различитих истраживања најприје се бавила разликом у укусу између ове двије врсте намирница.

Како би провјерили да ли је органска храна укуснија од конвенционалне, истраживачи са Универзитета Упсала у Шведској давали су испитаницима да пробају узорке органског и неорганског парадајза.

Већина људи је углавном говорила да им је укуснији парадајз који је понуђен као органски. Међутим, оно што нису знали је то да су поједини од њих заправо били конвенционални. Истраживачи су их намјерно помијешали.

Неколико студија до сада је показало сличне резултате – ако се конвенционални призвод тајно представи као органски, људи ће мислити да је укуснији.

Ова истраживања показала су да начин на који се усјев узгаја, било органски или конценционални, не утиче на њихов укус.

Спроведене су и многе студије које су испитивале да ли има више хранљивих материја у органски узгајаној храни. Истраживачи са Универзитета Стенфорд су 2012. године закључили да нема значајне разлике у садржини витамина.

Докторка Кетрин Бредбури са Оксфорда каже да је много битније питање да ли је органска храна боља по здравље од конвенционалне, која садржи одређену дозу синтетичких пестицида.

“Ако се користе у претјераним количинама, пестициди у конвеционално узгајаној храни могу бити токсични, а самим тим и штетни по наше здравље“, каже Кетрин.

Она и колеге су спровели студију у којој је учествовало више од 620.000 жена, од којих су неке јеле само органске, а друге само конвенционалне производе – девет година.

Жељели су да открију да ли ће се развити канцерогене ћелије. Кетрин је примијетила да није било разлике у укупној стопи канцера између жена које су јеле само органско и оних које нису.

Када су у питању појединачне врсте канцера, Кетрин је открила да су жене које често или увијек једу органске производе мање изложене ризику од рака лимфног система, али више изложене ризику рака дојке.

Иако се још увијек не зна како пестициди у храни утичу на наше здравље, наука не подржава ни неке велике тврдње о органској храни.